AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Lexus ES 300h (2019)

Carrièreswitch

Lexus ES
AutoWeek 06 2019
AutoWeek 06 2019

Je leest het in AutoWeek 06 2019

Lexus’ bestverkochte sedan is op mondiaal niveau de ES, een model dat tot voor kort aan onze Europese neuzen voorbijging. Daar komt verandering in nu de auto het stokje van de GS overneemt. Dat betekent meer dan een naamswijziging, want de ES is onderhuids daadwerkelijk een heel ander type.

De ES is er al zolang Lexus bestaat. De eerste LS wordt vaak genoemd als het model waarmee Toyota zijn luxemerk introduceerde, maar in 1989 stond ook de minder grote sedan al klaar. In Europa luidt de introductie van de nieuwe ES het einde in van de GS. Het grootste verschil tussen de twee: de GS is een achterwielaandrijver, terwijl de ES zijn kracht naar de voorwielen stuurt. Het koetswerk van de ES maakt daar geen geheim van, want de overhang aan de voorzijde is beduidend langer dan bij de uitgaande GS.

FEILLOOS

De nieuwe ES is direct herkenbaar als moderne Lexus dankzij de ‘Spindle Grille’ en het scherpe lijnenspel. Ook aan de binnenkant voert de Lexus lekker zijn eigen lijnen. Het dashboard is met creativiteit vormgegeven en over de kwaliteit van het interieur hoeft het merk geen klachten te verwachten. De materialen zijn van zeer hoog niveau, de verschillende onderdelen sluiten strak op elkaar aan en alles wat je aanraakt, voelt aan alsof het compleet immuun is voor slijtage.

Hoog op het dashboard staat een groot, breed scherm, dat zoals bij Lexus gebruikelijk met een touchpad wordt bediend. Dat blijft wennen, maar werkt wel veel beter dan een paar jaar geleden. Fijn is dat de scherminhoud, indien gewenst, kan worden opgesplitst. Dankzij een breed head-up display en een digitaal instrumentarium zorgt dat ervoor dat alle relevante informatie in één oog opslag beschikbaar kan zijn.

Qua aandrijflijn is er weinig te kiezen, zoals vaker het geval is bij Lexus. Het merk biedt de ES in Nederland alleen aan als ES 300h. Die is voorzien van een geheel nieuwe hybride aandrijflijn, waarvan de benzinemotor nog altijd 2,5 liter groot is, Hij zou nog efficiënter moeten zijn dan het vorige exemplaar. Samen komen de krachtbronnen tot 218 pk. De brandstof motor hoest maximaal een koppel van 228 Nm op en mede dankzij de 202 Nm die de elektromotor genereert, voelt de ES vlot aan.

De samenwerking tussen elektro- en brandstofmotor is feilloos en als de brandstofmotor wordt uitgeschakeld, is dat eigenlijk niet te merken. Dat komt ook doordat de ES onder vrijwel alle omstandigheden heel stil is. Lexus heeft een naam hoog te houden op dat gebied en heeft de isolatie nog wat verder opgeschroefd, terwijl het windgeruis tot een minimum is beperkt. Alleen bij stevig accelereren is te horen dat er een viercilinder aan het werk is. Die rust aan boord past uitstekend bij de ES, want Lexus zet nadrukkelijk in op comfort. De fantastische stoelen in de President-uitvoering passen uitstekend in dat plaatje, maar de zithouding is toch voor verbetering vatbaar. Dat komt vooral doordat de stoel iets te hoog in de auto staat. Dat is niet alleen jammer voor wie graag laag wil zitten, maar betekent ook een beperking van de hoofdruimte voor langere bestuurders.

LIMOUSINE

De lagere, sportievere stoelen van de F-Sport-versie slagen er echter aardig in om de klachten over de zitpositie naar de achtergrond te dringen. Dat is niet het enige punt waarop de sportieve versie zich van zijn comfortabeler broertjes onderscheidt.

In standaardtrim is de ES uiterst comfortabel, maar ook wat afstandelijk. Echt week is het onderstel niet, maar oneffenheden worden feilloos gladgestreken en van een voelbare connectie tussen stuurwiel en voorwielen lijkt nauwelijks sprake. De F-Sport is door een reeks kleine aanpassingen aan onderstel en besturing opvallend veel beweeglijker en communicatiever en dat is in het drukke Europese verkeer een prettige eigenschap. Wie vaak zelf achter het stuur zit, doet er dan ook goed aan om met beide versies proef te rijden. Wie zich vooral veel laat rijden, is volgens Lexus echter ook aan het goede adres bij de ES, want qua ruimteaanbod achterin moet de auto alle concurrenten achter zich laten. Met name beenruimte blijkt in overvloed aanwezig, terwijl een elektrisch verstelbare achterbank bij de President-uitvoering voor een limousine-waardige ervaring zorgt.

De Lexus ES 300h is er in Nederland vanaf € 52.995 en dat lijkt, na een korte blik op de concurrerende prijslijsten, niet gek. Ook heeft Lexus op het gebied van uitrusting goede kaarten in handen, want elke ES beschikt standaard onder meer over leren bekleding, stoelverwarming, led koplampen en zelfs een schuifdak.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Stil en comfortabel
  • +Rijke standaarduitrusting
  • -Maar één motorkeuze
  • -Zitpositie niet-f-sport

Signalement

Merk Lexus
Model ES 300h Business Line
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 54.505

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, hybride
Cilinderinhoud 2.487 cc
Maximaal vermogen 160 kW / 218 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 221 Nm bij 3.600 tpm
Accu capaciteit (bruto) 1 kWh
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 4.975 mm / 1.865 mm / 1.445 mm
Wielbasis 2.870 mm
Massa leeg 1.655 kg
Laadvermogen 495 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 0 kg / 0 kg
Banden235/45R18Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,9 s
Brandstofverbruik 5,5 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 125 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum