Eerste Rijtest: Kia Rio

Feestelijke prijzen

Kia Rio
AutoWeek 2000 week 24
AutoWeek 2000 week 24

Je leest het in AutoWeek 2000 week 24

Het Koreaanse merk Kia houdt er een uitgebreid modellenprogramma op na. Maar bij ons scoort het toch vooral met kleinere wagens in de 'voordeelaanbieding'. Zo'n model is de net bij ons geïntroduceerde Rio.

Kia heeft in Nederland goede zaken gedaan met de Pride; een bedaagd modelletje, maar een echte prijspakker. Helaas, de Pride is aan het einde van z'n loopbaan gekomen. In Korea heeft Kia een vervanger; de Vista. Wij kennen hem hier ook, maar dan als Hyundai Atos Spirit. Dat kan omdat Hyundai Kia heeft overgenomen. Jammer alleen voor de Kia-importeur, want die zit nu zonder opvolger voor de populaire Pride. Het is niet uitgesloten dat de Vista toch nog onder z'n eigen naam naar het buitenland mag, maar voorlopig laat de Pride een leegte achter.

Gelukkig krijgen de Nederlandse Kia dealers er nu toch een leuk model bij. Een wagen aan de onderkant van het programma; de Rio, duidelijk een slag groter dan de Pride, maar toch een auto de tot de compacte klasse gerekend wordt. De Rio is er in twee carrosserievarianten. Je hebt hem als sedan - met kofferbak dus - en als hatchback. Die uitvoering is als eerste hierheen verscheept. Bewust of niet, het blijft een slimme zet, want de Rio hatchback heeft heel veel weg van een type auto dat de laatste jaren bij ons sterk aan populariteit gewonnen heeft; de stationwagen. Wat ons betreft had het model dan ook net zo goed Rio stationwagon kunnen heten. En er is nog een reden waarom het een goed idee was de hatchback als smaakmaker 'vooruit' te sturen; ook al wordt hij dan tot de compacte klasse gerekend, de Rio oogt niet compact. Dat is trouwens geen gezichtsbedrog, want hij meet 4,22 m. Je ziet ook niet meteen dat hij kleiner is dan de twee Kia's een treetje hoger op de modellenladder; de Sephia en de Shuma.

New-Edge

Over de vormgeving van de Koreaanse modellen zijn we niet altijd even enthousiast. We zetten bijvoorbeeld vraagtekens bij de Kia Joyce, de Atos Multi en de getande 'jaren vijftig' grille die de laatste tijd bij Hyundai in de mode is. Nee, dan bevalt de nieuwe Rio ons beter. Z'n koetswerk is glad en afgerond, z'n grille heel bescheiden; z'n koplampen en achterlichten combineren ronde lijnen en scherpe hoeken. Ford introduceerde die stijl als New-Edge en Toyota heeft hem ook al toegepast bij de Celica.
Wat zien we als we instappen? Kunststof en textiel waar de klasse nu niet meteen af straalt, maar netjes is alles wel en de vormgeving in het interieur maakt ook en volwassen indruk. Neem het dashboard, duidelijk verdeeld in een segment voor de bestuurder en een voor de bijrijder. En, uitgevoerd in twee tinten; grijs en zwart. Het zwarte deel bestaat uit het instrumentenpaneel en de optisch daarmee verbonden middenconsole. De instrumenten - op de LS inclusief toerenteller - hebben een flink formaat. Op het dashboard wat aflegruimte; zie je bij nieuwe modellen niet zo vaak meer. En natuurlijk zijn er ook bekerhouders. Je kunt er twee uit de middenconsole naar buiten laten schuiven. In de portieren, die voor een deel bekleed zijn met stof in dezelfde kleur als de stoelen, vakken van een behoorlijk formaat. De zetels, niet nadrukkelijk geprofileerd, voelen stevig aan. Rijd je de LS-uitvoering dan kun je als bestuurder de zitting van je stoel voor en achter afzonderlijk in hoogte verstellen.

Matige beenruimte

Ga je achterin zitten, dan merk je dat de Rio toch wat minder volwassen is dan hij op het eerste gezicht lijkt, want achterpassagiers hebben maar weinig beenruimte. Met de hoofdruimte gaat het beter. Ook zie je dat de Kia een auto van deze tijd is, want zoals je van een moderne nieuwe wagen mag verwachten krijgt de achterbank van de Rio drie hoofdsteunen mee. Maar een derde driepunts rolgordel zul je er vergeefs zoeken, De middelste persoon achter moet het doen met een heupgordel. Jammer is dat achter de achterbank een afdekzeil waarmee de bagage aan het oog kan worden onttrokken, ontbreekt. Wil je de bagageruimte groter maken? Dat kan, want de rugleuning van de vijfdeurs Kia Rio laat zich in ongelijke delen voorover klappen. Maar de zitting blijft op z'n plaats en daardoor is de vergrote laadvloer niet helemaal vlak.

Vier opties

Het kwam al even ter sprake; de Kia Rio is er als LS, dat is de beter aangeklede versie. De basisuitvoering wordt aangeduid als RS. Die RS ziet er met in de kleur van de carrosserie gespoten bumpers in ieder geval niet goedkoop uit. Tot de zaken die hij standaard meekrijgt horen verder; een bestuurdersairbag, vier luidsprekers, een dakantenne en bij de vijfdeurs een wisser op de achterruit. Kies je een LS, dan heb je voor tweeduizend gulden meer onder andere; een tweede airbag, getint glas, elektrisch bedienbare ramen voor en achter en centrale portiervergrendeling. Bovendien de toerenteller en de in hoogte verstelbare bestuurdersstoel die we al noemden. Het aantal opties is beperkt. Airconditioning kost f 1.990 meer; voor f 1.750 zit er ABS op de Rio; mica lak komt op f 690 en wil je de Kia Rio met viertrapsautomaat - kan alleen op de 1.5 LS - dan vraagt dat een investering van f 2.950.

Geen kilometer gereden

Wie een Kia Rio wil, kan kiezen uit een tweetal motoren; een 1.3 en een 1.5. De 1.3 is een vierpitter met een bovenliggende nokkenas en twee kleppen per cilinder. Hij ontwikkelt een vermogen van 55 kW/75 pk en 115 Nm koppel. Z'n grotere cilinderinhoud combineert de 1.5 met twee nokkenassen en zestien kleppen. Dat resulteert in 70,4 kW/96 pk vermogen en een koppel van 136 newtonmeter. Wij reden de Rio met 1,5 liter krachtbron - de 1.3 was nog niet beschikbaar. Die anderhalve liter maakt in ieder geval een vlotte indruk. Hij heeft er helemaal geen moeite mee om de bijna een ton wegende hatchback vooruit te krijgen. Het rijgedrag van de Rio zou je 'onopvallend' kunnen noemen. De nieuwe Kia reageert gedwee op de bevelen van de niet te sterk bekrachtigde besturing en gaat netjes door de bocht. Hij ligt ook rustig op de weg; maar wie verwacht er ook anders van en splinternieuw model? Schakelen ging niet zo heel vlotjes. Maar dat kan 'nieuwigheid' zijn geweest, want de auto waar wij in stapten had bij het begin van de proefrit nog geen kilometer op de teller. Dus had er ook nog niemand van Kia kunnen constateren dat het stuur rond de honderd kilometer per uur begon te trillen. Als je harder reed ging dat trillen weer over. Dat mag natuurlijk niet. En het probleem is ook makkelijk te verhelpen. Dus de dealer moet de Rio met trillingsvrij stuur kunnen afleveren.
Kia ziet de Rio als concurrent van onder andere: de VW Polo; de Daewoo Lanos; de Toyota Yaris; de Peugeot 206 en de Seat Ibiza. Maar de belangrijkste mededinger moeten we misschien toch bij het moederbedrijf van Kia zoeken. We hebben het dan over de Hyundai Accent.

Scherpe prijzen

Kia dealers hebben intussen de vijfdeurs Rio met 1,5 liter motor in huis. Na de zomer wordt de sedan verwacht. De twee carrosserievarianten zullen dan ook met 1,3 liter viercilinder leverbaar zijn. Om de nieuwe Rio een steuntje in de rug te geven is er gekozen voor een scherpe prijsstelling. De voordeligste vijfdeurs blijft net onder de f 24.000; de goedkoopste vierdeurs kost duizend gulden minder.