Infiniti Q30

Pracht met vleugje GLA

Infiniti Q30
Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30Infiniti Q30
AutoWeek 46 2015
AutoWeek 46 2015

Je leest het in AutoWeek 46 2015

Een kwakkelende economie is niet echt de tijd om een luxemerk in de markt te zetten en het wil dan ook nog niet echt vlotten met Infiniti in Europa. Een model in het C-segment moet dat tij keren. We rijden onze eerste kilometers met de Q30, de meest bereikbare Infiniti ooit.
Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat we op een afgesloten terrein bij Frankfurt een blokje om mochten met de Etherea, een concept-car die als eerste voorbode moest gelden voor een Infiniti in de compacte middenklasse. Het was 2011, de recessie was al drie jaar flink op stoom, met als gevolg dat Infiniti het als nieuwkomer in de executive-klasse erg moeilijk had om voet aan de grond te krijgen. Een volumemodel was broodnodig, erkende de luxetak van Nissan, en de Etherea was de toekomst. Op de beurs van Frankfurt van 2013 kwam de tweede trap van de raket in de vorm van de al veel realistischer ogende Q30. De auto die we vandaag rijden, lijkt als twee druppels water op die concept van twee jaar geleden en heeft dan ook zijn naam behouden.
A-klasse
Nu zou je verwachten dat een Infiniti in het C-segment onderhuids identiek is aan de klassegenoot van het moedermerk, de Nissan Pulsar, maar dat is niet het geval. Onder de koets van de Q30 gaat in grote lijnen een Mercedes schuil, het merk waarmee Renault- Nissan sinds 2010 een samenwerkingsverband heeft. Een woordvoerder vertelt dat Infiniti het motorenaanbod van de A-klasse beter vond passen bij de ambities van de Q30 in de toplaag van zijn segment. Aan de buitenkant is van de A-klasse niets terug te vinden. De Q30 heeft een volledig eigen gezicht en is onmiddellijk als Infiniti te herkennen aan de bijzonder vormgegeven grille en de kenmerkende, geknikte C-stijl. Het drukke lijnenspel maakt het een opvallende verschijning, maar riskeert wel relatief snel gedateerd te worden. De scherpe lijnen en welhaast wulpse bogen wekken het vermoeden dat de ontwerpers van Mazda in de weekends stiekem bijbeunen bij Infiniti; het zij ze vergeven, de Q30 is een prachtige auto, een statement.
De verwantschap met de A-klasse mag dan aan de buitenkant volledig verbloemd zijn, zodra je instapt, knipoogt Mercedes-Benz op alle mogelijke manieren naar je. Zelfs de sleutel is van Mercedes. Net als het stuurwiel, de bediening van de airconditioning, cruisecontrol, ruitbediening, stoelverstelling, klokken en nog veel meer. Toegegeven, dat is op zich niet erg en we komen het in de beste kringen tegen, maar in deze mate gaat het toch wat ten koste van de eigen identiteit van Infiniti. Verder zijn de grote lijnen van het interieur wel volledig eigen en daarover niets dan lof. Het is mooi rond de bestuurder heen gegroepeerd en het hele dashboard is (de instapper uitgezonderd) rijkelijk overtrokken met hoogwaardig gestikt leer. Net als de carrosserie is het interieur vrij druk getekend, maar hij kan het hebben.
Het wat gedrongen uiterlijk van de Q30 doet een krappe zit achterin vermoeden, maar dat valt best mee. Er zijn ruimere auto's, maar het is prima uit te houden op de achterbank. De kofferruimte meet 368 liter en zit daarmee op het gemiddelde in dit segment. De Q30 is bedoeld als model dat een brug slaat tussen de hatchback en cross-over. Dat wordt bereikt door relatief grote wielen en zwarte lijsten rond de wielkasten, maar hij staat ook daadwerkelijk wat hoger op de poten dan een A-klasse, maar tegelijkertijd minder hoog dan de GLA. Voor het echt stoere werk zit er dan ook nog een QX30 in het vat. Eenmaal op weg voelen we algauw het belangrijkste verschil met de A-klasse wat betreft het weggedrag. De Infiniti Q30 is net wat meer op comfort gericht. Hij is wat minder hard dan zijn Duitse twee-eiige tweeling. Toch heeft Infiniti voorkomen dat hij te zacht of week werd. De McPherson-poten voor en de multilinkophanging achter zijn beide voorzien van een extra stabilisatorstang die overhellen reduceert en die sorteren effect. De Q30 laat zich erg prettig en zelfs wat speels over de bochtige heuvelwegen rond Lissabon sturen en weet zelfs prima raad met het vaak slechte wegdek. Alleen bij heel grote gaten ga je de klappen met name in de achteras wat nadrukkelijk voelen. Maar de vrij platte banden onder onze Q30 (235/50R18) zullen daar zeker ook mede debet aan zijn. We rijden het grootste deel van onze kennismaking met de voor onze markt belangrijkste aandrijflijn, de lichtste diesel met handgeschakelde zesbak en voorwielaandrijving. Met zijn 109 pk en 260 Nm is het geen echte krachtpatser, maar in de praktijk voelt hij vlotter aan dan hij op papier belooft. Zelfs heuvelop zit er genoeg leven in, over een breed toerenbereik. De motor klinkt en voelt wel wat rauwer dan we inmiddels bij veel andere merken gewend zijn, maar de transmissie schakelt lekker strak en exact. Bij hard insturen krijg je licht onderstuur, dat zich gemakkelijk weer laat corrigeren.
Jaarwisseling
De Infiniti Q30 zal kort na de jaarwisseling op de Nederlandse wegen verschijnen met keuze uit drie benzine- en twee dieselmotoren. Van beide ontstekingsvarianten is de krachtigste versie ook leverbaar met vierwielaandrijving, de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling is op alle motoren leverbaar en op de 1.6t met 156 pk, de 2.0t en de 2.2d standaard. In zijn eenvoudigste uitvoering heeft de Q30 standaard stalen 17-inchwielen met doppen en handbediende airconditioning. Neem je de Premium, dan krijg je automatische airco met twee zones, verwarmbare voorstoelen met voor de bestuurder een elektrisch verstelbare lendensteun, cruisecontrol, rijbaanhulp, parkeersensoren achter, regensensoren, led-mistlampen voor en lichtmetalen 18-inchwielen. De Sport heeft 19-inch, een 15 millimeter verlaagd sportonderstel (alleen 2.0t en 2.2d), alcantara dashboard- en hemelafwerking, ledkoplampen, sportstoelen en automatisch grootlicht.
Video

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.