AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Honda Accord 1.8i LS (2000)

Vertekend beeld

Honda Accord 1.8i LS 5d
Het leven is niet direct makkelijk als je Accord heet. Honda is al geen merk dat de verkopen voor het opscheppen heeft, en dan moet je je als Accord ook nog eens zien te bewijzen in zo'n segment dat vergeven is van de concurrenten.

De Honda Accord wordt al jaren gezien als een uiterst betrouwbare en fijn rijdende auto, die niets, maar dan ook niets heeft gedaan om dat beeld te vertroebelen.
Onze Accord is een hatchback: vijf deuren dus. Hij heeft de van Honda bekende 1.8-motor, die de basis is voor de 5-deurs (de sedan is er ook als 1.6) en goed is voor 136 pk, waar je in de praktijk gewoon zat aan hebt. De uitvoering heet LS, één streepje boven basis.
Wat is er mis met het uiterlijk van een Accord? Weinig, lijkt ons, als je tenminste van saai houdt. Een Honda Accord ziet er eigenlijk alleen maar degelijk en slaapverwekkend uit. Maar goed, dat zal wel aan ons liggen, want 90% van de middenklassers ziet er zo uit, inclusief het schuine randje in de kofferklep (pardon: vijfde deur) dat zo ongeveer iedereen, en dus ook Honda, van de Audi A4 gejat heeft. Aan de achterkant is de Accord wel van grote afstand te herkennen aan die drie verticale strepen witglas in de achterlichten.
De Accord-stoelen steunen onderin eigenlijk net teveel, waardoor je schouders de leuning niet raken - en zijn bekleed met een prettig zacht velours. Nog een voordeel: als je erop zit, zie je ze tenminste niet. Want dat akelige motiefje in de bekleding werd in Nederland in de jaren dertig al ouderwets lelijk gevonden. Maar goed, iets anders kan ook, beetje opletten bij de bestelling dus. De aandacht in het interieur wordt verder vooral getrokken door de meters, die verzonken liggen in kokers. Fraai, en da"s maar goed ook, want de rest van het interieur is doelmatig en ergonomisch verantwoord, maar door het zwartzwartzwart van de kunstkunstkunststof ook wat kil. De Honda is geen hoogvlieger op achterbankruimtegebied, maar het is wel uit te houden.

Schumachertje spelen

Wat rijden betreft: daar kunnen ze bij Honda wat van. Met een wielophanging van dubbele draagarmen die in de Formule 1 nog niet eens zo lang geleden het neusje van de zalm waren, laat het zich raden dat er op het weggedrag van een Accord maar bitter weinig aan te merken is. Dat wil zeggen: monteer wel een paar fatsoenlijke banden. Wij hadden gedurende onze testperiode nogal wat last van neerslag, en we hadden behoorlijke ruzie met de banden die onder onze auto zaten en vele malen meer onderstuur opleverden dan nodig was. Maar voor de rest: meer dan uitstekend, met een aan de perfectie grenzend compromis tussen comfort en niet-op-één-oor-de-bocht-door. De besturing doet precies wat er van "m verwacht wordt, net als de remmen en de versnellingsbak. Hoewel: die laatste schakelt als door een pakje boter, maar dan wel heel erg koude. Iets minder weerstand was prettig geweest. Dan de motor: aan het vermogen ligt het niet, en ook niet aan het koppel - da"s allebei hoog zat. Toch hadden we zelden het idee met een echt vlotte auto op stap te zijn. Zeker als je niet steeds het onderste uit de kan wilt halen, gaat het allemaal niet met tegenzin, maar wel sloom. Mopperen doet hij nooit, hij loopt zelfs prachtig, maar wat meer pit zonder dat je meteen Schumachertje hoeft te spelen, hadden we kunnen waarderen. Wie er trek in heeft wordt met een beetje doortrappen trouwens wel beloond. De motor gaat merkbaar beter presteren en laat dat, waar hij normaal gesproken uitermate stil is, met een lekkere snerp weten ook. Het verbruik van de Accord: doorsnee. Met nog geen 1 op 10 scoor je geen pluspunten.
Tot slot: wat zit er allemaal op en aan. Nou, het hoeft je in de Accord niet aan veel te ontbreken. Zo beschikt hij onder andere over twee airbags, sidebags, ABS en EBD (remkrachtverdeling), centrale vergrendeling met aabee, elektrische ramen voor en achter, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een elektrische antenne, drie driepuntsgordels en hoofdsteunen achter, wat houtstrips op dashboard en portieren en een wis/was achter die (handig!) automatisch inschakelt als je de auto in z"n achteruit zet.
Op een Honda Accord is met goed fatsoen niets aan te merken. Of het moet juist die overmaat aan fatsoen zijn. Het is een fijn rijdende auto, die riant in zijn uitrusting zit en geen echte minpunten heeft maar ook nergens echt in uitblinkt. Z"n motor mocht iets levendiger en zuiniger zijn, en verder is een Accord niet overdreven ruim en al evenmin een prijsknaller - dik 48 mille is een hele hoop geld. Wat in deze test vooral in z"n voordeel werkt is z"n verfijnde weggedrag en die standaard sidebags.

Signalement

Merk Honda
Model Accord 1.8i LS
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 22.231

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.850 cc
Maximaal vermogen 100 kW / 136 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 175 Nm bij 4.800 tpm
Inhoud brandstoftank 65 l
Lengte / breedte / hoogte 4.595 mm / 1.750 mm / 1.430 mm
Wielbasis 2.675 mm
Massa leeg 1.335 kg
Laadvermogen 595 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 500 kg
Banden195/60VR15Prijzen
Topsnelheid 205 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,4 s (fabrieksopgave: 10,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,9 s / 15,0 s
Brandstofverbruik 8,4 l/100km
CO2-uitstoot 200 g/km