Ford Ranger (2007) - Test

Working class

Ford Ranger
AutoWeek 3 2007
AutoWeek 3 2007

Je leest het in AutoWeek 3 2007

Pick-ups zijn in Nederland over het algemeen de werkpaarden van aannemers en Rijkswaterstaat. Ford denkt met de geheel nieuwe Ranger echter een goed alternatief voor een terreinwagen of SUV in huis te hebben. De Ranger mag dan van eenvoudige komaf zijn, hij wil het opnemen tegen de betere paarden van de stal.

We staan voor een modderige helling met een hoek van 30 graden, en de twijfel slaat toe. Gaan we dit redden? De lage gearing wordt ingeschakeld, en het gas gaat erop. En zie daar, de Ranger klimt zonder een centje pijn omhoog! Echt indrukwekkend waartoe deze stoer ogende pick-up offroad in staat is. Maar da's eigenlijk ook niet zo gek, want hoewel de 3e generatie Ranger geheel nieuw is, heeft-ie nog altijd starre assen en een lage gearing. Fords claim dat de nieuwe pick-up een alternatief is voor een terreinwagen wordt in dit opzicht in ieder geval waargemaakt. En je hebt beslist een stoer ogende kar voor de deur staan. De voorkant is van het type 'aan de kant, hier kom ik' en ook de rest van de auto maakt duidelijk dat hij tegen een stootje kan. Het heeft absoluut zijn charme, zo'n pick-up. Maar voor particulieren is het toch een beetje een moeilijk verhaal. Sinds de bpm-wetgeving in 2005 veranderd is, zijn er immers geen mazen in de wet meer waarbij je voor een leuk bedrag in een auto met grijs kenteken kunt sturen. Nee, deze auto is vooral een optie voor mensen die hem bedrijfsmatig gebruiken, en er in het weekend vervolgens ook nog een beetje plezier aan willen beleven.

Weerbarstig

We laten de 'zandbak' bij strand Horst achter ons, en rijden de snelweg op. Tja, en dan is het toch best even schrikken. Waar de geheel nieuw ontwikkelde 2,5 liter TDCi-dieselmotor met common-railinspuiting ons in het terrein nog plezierde met zijn riante koppel van 330 Nm bij 1.800 tpm, maakt hij nu vooral een lawaaiige en trage indruk. Daar komt bij dat de versnellingsbak weerbarstig en hakerig schakelt. Ondanks de 143 pk van de motor moet je behoorlijk werken om de gang erin te krijgen. Maar ja, wat wil je, de 'Super Cab' waar we mee op pad zijn weegt 1.725 kilo! En dan het bochtgedrag. Tja, starre assen kunnen hun afkomst niet verloochenen, zo blijkt maar weer eens. Ze stellen de Ranger naast de weg tot indrukwekkende dingen in staat, maar op het asfalt levert het onvermijdelijk compromissen op. Ondanks Fords claim dat ook bij de Ranger rijplezier voorop stond bij de ontwikkeling, is het nemen van bochten niet bepaald een feest in de Ranger. Eerlijk is eerlijk: dat is natuurlijk ook niet waarvoor mensen een pick-up kopen. En de Ford is afgezien van de soms wat bonkende achteras (in onbeladen toestand dan) best comfortabel te noemen.

Woonbaar

Ook het interieur van de Ranger is 'woonbaar'. Je kijkt uit op een modern ogend en netjes afgewerkt dashboard met grote, duidelijke knoppen. Ook over de stoelen weinig klachten: zijdelingse steun is er weliswaar bijna niet, maar ze zitten comfortabel. Wel is het jammer dat de stoelen niet ver genoeg naar achteren kunnen om langere bestuurders een comfortabel plekje te geven. Je zit echt 'op de bok', met je knieën meer gebogen dan wenselijk zou zijn. De door ons geteste Super Cab is een zogenaamde anderhalve cabine, met 'suicide doors' achter. Die openen naar achteren, en geven toegang tot een achterbankje dat die naam eigenlijk niet verdient. Zie het maar als een grote opbergruimte, handig voor zaken die je niet in de open laadbak wilt leggen. Daarnaast is er tegen een meerprijs van 1.488 euro (1.063 euro bij de Limited) ook nog een Double Cab die een grotere cabine met conventioneel opende deuren en een 'echte' achterbank heeft. De totale lengte is echter bij beide varianten gelijk, zodoende moet de Double Cab het met een kortere laadbak stellen. Waar je overigens aardig wat in kunt gooien, want met 1.345 kilo heeft de Ranger het grootste laadvermogen van zijn klasse.

Harde werker

U wilt een stoer ogende auto die zich onderscheidt van het overige rondrijdende blik? Dan is de Ranger misschien wel wat voor u. Verwacht echter geen wonderen wat betreft de rijkwaliteiten. Deze auto is van nature een harde werker, die voor de gelegenheid zijn nette pak heeft aangetrokken. De Ranger, die het moet gaan opnemen tegen de pick-ups van Nissan, Toyota, Mitsubishi en Toyota, heeft inclusief BTW en BPM een vanafprijs van E 34.712. Zonder die belastingen rijd je voor 20.950 euro met een Ranger weg. Dan krijg je de basisuitvoering, de Super Cab, die standaard zaken als ABS met remkrachtverdeling, een cd/mp3-speler en een airco aan boord heeft. De luxere XLT staat op 16 inch lichtmetaal, heeft metallic lak en chromen sierdelen. De Limited waarmee wij rijden heeft bovendien lederen bekleding en een chromen achterbumper met parkeersensoren. Maar die uitvoering kost dan ook gelijk 41.937 euro, en als Double Cab 43.000 euro. De tijd dat je als particulier met een pick-up voor een dubbeltje op de grijs gekentekende rang zat, is dus wel voorbij...