Ford Kuga (2008) - Test
De Kuga door de kerk
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Ford daagt met de Kuga onder meer de VW Tiguan en Opel Antara uit. Wij reden in Spanje de eerste kilometers om te ervaren of ze een kans maken.
Wat hangt er toch in de lucht? Jarenlang kunnen de Aziaten zich ongehinderd verrijken aan het populaire segment van de middelgrote SUV's, en al die tijd slapen de grote Europese merken lekker verder. En in één keer: tring! De wekker gaat en heel Europa wordt wakker en de ene na de andere SUV ziet het licht in de oude wereld. Oké, Opel maakt zich nogal gemakkelijk vanaf door op de Captiva van concerngenoot Daewoo (nee, wijsneuzen, in het thuisland heet Daewoo nog steeds gewoon Daewoo!) van andere logo's te voorzien en Renault laat de techniek van de Nissan X-Trail in de Koreaanse Samsung-fabriek omboetseren tot een Koleos, maar Volkswagen verraste ons onlangs met de opvallend goed rijdende Tiguan. En we kunnen er dan ook niet omheen: de Tiguan is dé maatstaf voor een nieuwe generatie middelgrote SUV's en dé uitdaging voor de Ford Kuga.
Carjacker
Hoewel dit een nieuwe tak van sport is voor Ford Europa, is de Kuga op het allereerste gezicht een heel herkenbare Ford. Dankzij het zogenaamde kinetic design is de Kuga onmiskenbaar familie van de Mondeo en de Focus, iets wat met name in de neus tot uiting komt. Flink uitgeklopte wielkasten, een naar achteren hoog oplopende taillelijn en dikke 17-inchwielen geven de Kuga een stoere, robuuste uitstraling, zelfs in het toch wat lieve donkerrood metallic van ons testexemplaar. De achtersteven doet wat denken aan die van de Nissan Qashqai, een aluminiumkleurige beschermplaat aan de onderkant (die ook onder de neus zit) moet de suggestie wekken dat de Kuga de Mount Everest rauw lust. Op twee wielen. Hoe terreinwaardig hij werkelijk is, kunnen we u nog niet vertellen. Ford had weliswaar een stukje offroad in de testroute opgenomen, maar dat karrenspoor kan de gemiddelde roadster op versleten zomerbanden ook nog wel de baas.
Ook vanbinnen is het Ford-DNA alom vertegenwoordigd. Temeer daar ik die ochtend met onze duurtest-Mondeo naar Schiphol ben gereden, is het déjà-vu groot. Een nuchter, zakelijk interieur dat dankzij metaalaccenten fris en hightech aandoet. Anders dan in de Mondeo zit de startknop centraal op het dashboard, vrij anoniem verstopt onder de knop voor de alarmverlichting. De beginnende carjacker komt met een Kuga van een koude kermis thuis. De stoelen zijn voor een Ford vrij zacht, maar bieden voldoende steun en de hoogteverstelling biedt ieder wat hij wil, of dat nou sportief laag of veilig op de bok is. Ook achterin is de zit prettig en ruim. Opvallend is de achterklep, waarvan het ruitje apart te openen is. Erg handig, net als het afdekzeil, dat met een korte beweging van het uiteinde meteen wegrolt.
En mocht u verlekkerd naar de foto's bij dit verhaal zitten te kijken met de gedachte 'ja maar dat zijn allemaal dure extra's die er uiteindelijk toch niet op komen', dan hebben we nieuws voor u en zullen we meteen even uitleggen wat die oude Henry Ford nou in de kop hierboven te zoeken heeft. De Nederlandse importeur heeft namelijk besloten dat u de meest luxe versie wilt. Er wordt in de fabriek ook een kalere Trend gebouwd, maar u als Nederlandse koper kunt elke uitvoering krijgen die u wilt, zolang dat maar de Titanium is.
Kattenpis
En ook motorisch hebt u weinig, of beter niets in de melk te brokkelen, alhoewel dat niet aan Ford Nederland valt te wijten. Vooralsnog is alleen de 2,0-literdiesel verkrijgbaar, pas aan het eind van het jaar komt daar een benzinemotor bij, en dat wordt de van Volvo afkomstige 2,5-liter vijfcilinder met 200 pk. Hoewel de Kuga ook met voorwielaandrijving wordt gebouwd, heeft Ford Nederland besloten dat u daar geen oren naar hebt. Om die reden hebben wij voor deze rij-impressie uit de beschikbare auto's een vierwielaangedreven diesel in Titanium-uitvoering gekozen.
De Mondeo en de Focus mogen qua rijeigenschappen dan wel trendsettend zijn in hun klasse, de Kuga moet het opnemen tegen de Tiguan en da's geen kattenpis. En des te meer verrast Ford ons wederom, want de Kuga doet Fords reputatie eer aan. Je hebt amper in de gaten dat je in een SUV rijdt; de Kuga stuurt met grote precisie en voelt lichtvoetig genoeg aan, maar tegelijkertijd heeft Ford weten te vermijden dat deze auto zo hard wordt als bijvoorbeeld de RAV4. Sterker, de Kuga voelt ondanks zijn directe besturing vooral heel comfortabel aan. Het interieur is goed geïsoleerd, alleen het wat rauwe dieselgeluid en het wat al te nadrukkelijke windgeruis rond de grote buitenspiegels weten echt tot het interieur door te dringen. De mate van stuurbekrachtiging valt via het bestuurdersmenu ook nog eens in te stellen, zo wordt ons tijdens het perspraatje 's avonds verteld. Maar hoe we ook zoeken de volgende dag, we krijgen het niet voor elkaar. Het goede nieuws is dat we daar eigenlijk ook helemaal geen behoefte aan hebben; niets meer aan veranderen.
De motor kennen we uit de Focus waarin hij goed presteert, en ook met de Kuga, die toch ruim driehonderd kilo meer op de schaal zet, weet de machine nog prima raad. Wel voelt hij wat rauw aan, vooral wanneer je hem op zijn top laat presteren. De zesbak schakelt erg secuur en prettig. Een automaat is vooralsnog niet leverbaar, maar de benzineversie die eind dit jaar verschijnt, wordt leverbaar met zowel een handgeschakelde zesbak als een automaat.
Groene geweten
Met een CO2-uitstoot van 169 g/km zegt Ford de schoonste in deze klasse te zijn, dus uw groene geweten wordt ook gesust in de Kuga. Nou deden we misschien wat sarcastisch over het feit dat Ford Nederland alleen de Titanium met vierwielaandrijving in het gamma opneemt, maar daar zit wel degelijk een gedachte achter. Ons land krijgt maar achthonderd Kuga's toegewezen dit jaar en die denkt de importeur sowieso wel kwijt te kunnen, en dus wil men hem op deze manier meteen lekker hoog in de markt plaatsen. We durven de weddenschap dan ook gerust aan dat in de toekomst, als het nieuwe een beetje van de Kuga af is, het gamma zal worden uitgebreid met voorwielaangedreven Trends. Maar tot die tijd is de Kuga voor de early adapters die vanaf volgende maand bij de dealer terechtkunnen voor een E 39.100 kostende Titanium. Die je overigens nog wel kunt verrijken met twee pakketten of een reeks opties. Dát dan weer wel.