Citroen ZX Break Avantage 1.8i (1996)

Comfortabel bestelwerk

Citroen ZX Break 1.8 Avantage
Hoewel de Citroën ZX niet piepjong meer is, mag de Break-uitvoering er nog steeds zijn. In deze test kijken we of deze bestel-Citroën net zo'n comfortabel rijkarakter biedt als zijn hatchback-broer.

Citroën bewandelt met de ZX al jaren een heel afwijkende weg. Zijn belijning is eigenlijk heel onopvallend, hetgeen best merkwaardig genoemd mag worden voor een Citroën. Tenslotte staat het merk bekend om zijn eigengereide karakter, maar daar vinden we in de brave ZX weinig van terug. Of het moest die onhandige enkele wisser voorop zijn. De Break-versie van Citroëns kleine middenklasser betreedt ook geen nieuwe paden als het op vormgeving aankomt. Het extra volume is netjes opgenomen in het carrosserie-ontwerp van de ZX, dat wel. Spannend is echter anders.
Een stationcar koop je meestal voor het gemak van de extra laadruimte. Zoals gebruikelijk is die ook bij deze auto toegankelijk door een grote achterklep. Meteen valt dan op dat het laadruim van de ZX praktisch is gevormd. Zo steken de wielkasten niet ver naar binnen en licht de laadvloer lekker laag. Dat vertaalt zich onmiddellijk in een groot volume onder het afdekzeiltje. De ZX heeft bovendien vier sjorogen en een extra lichtpunt in het laadruim.
Uiteraard beschikt deze stationcar over een neerklapbare achterbank voor het geval er meer volume nodig is. Zowel de rugleuning als de zitting zijn gedeeld en in neergeklapte toestand ontstaat een prachtig vlak resultaat.
Op de voorstoelen zijn er geen klachten over het ruimteaanbod. Achterin is dat iets minder, maar toch nog voldoende. Onze testpersoon (u weet wel, die van 1,80 meter) heeft twee centimeter ruimte tussen hoofd en dak. De beenruimte is met een paar centimeter vrije ruimte tussen knieën en rugleuning ook niet overdadig.

Bedaagd dashboard

Vergeleken met de meeste van zijn concurrenten ziet het dashboard van de ZX er niet echt bijdetijds meer uit. De trend van mooie ronde vormen lijkt aan deze auto voorbijgegaan te zijn. In ergonomisch opzicht valt er weinig op aan te merken: alles zit op een logische plaats en de overzichtelijkheid is dik voor elkaar. Bergruimte voor kleine spulletjes is er genoeg voorhanden.
Citroën kiest voor erg zachte stoelen die op de lange duur toch voldoende blijven steunen. De bekleding is luxueus, met smaakvol velours dat ook terugkomt op de deurpanelen.
Ook het onderstel is zacht afgestemd. Zijn veersysteem is volledig afgestemd op optimaal comfort. Je hebt bijna het gevoel op een vliegend tapijtje te zitten. Aangezien de ZX geen hydropneumatische vering heeft zoals zijn grotere broers, maakt de carrosserie wel flinke bewegingen bij het in- en uitveren op slecht geplaveide wegen. Niet echt onplezierig, maar zo gaat een hobbel niet ongemerkt aan je voorbij. Het is de tol die je moet betalen voor supercomfort.
Deze ZX zakt bepaald niet door zijn assen van de luxe. Al doet hij door de al genoemde stoelbekleding wel luxueus aan. Dat wil overigens ook niet zeggen dat hij 'kaal' is, met een linker make-up spiegel, sjorogen in de laadruimte, stuurbekrachtiging, antenne, afdekzeiltje, getint glas, toerenteller en dakreling.
Voor normaal gebruik is deze stationcar sterk genoeg. Als het op souplesse aankomt is de 1,8-liter achtklepper van de ZX een echte winnaar. Vanaf bijzonder lage toerentallen pakt deze al netjes op en in pure prestaties staat hij goed zijn mannetje. De krachtbron is bovendien lekker stil en zijn soepele karakter maakt de ZX tot een zeer plezierige reiswagen. De motor is gekoppeld aan een vijfbak, met perfecte bediening. De ZX Break heeft er absoluut geen bezwaar tegen als je eens in een snelle bui verkeert. Met zijn bekrachtigde besturing laat hij zich gemakkelijk door een bocht sleuren. De auto reageert wel met een licht overstuur wanneer je in een klap het gas volledig loslaat in een snelle bocht. Even een beetje tegensturen en de neus wijst weer de goede kant uit.
Op de remmen hebben we weinig aan te merken. De in deze klasse vertrouwde opstelling met voor inwendig geventileerde schijfremmen en achter trommels staat borg voor een prima vertraging met een strakke en rechte remweg. Het middelste pedaal is goed te doseren waardoor goed tegen het blokkeren aanremmen geen probleem is. Al met al is de ZX Break naast een comfortabele ook een fijn rijdende wagon.

Signalement

Merk Citroen
Model ZX Break Avantage 1.8i
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 16.638

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.761 cc
Maximaal vermogen 74 kW / 101 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 153 Nm bij 3.000 tpm
Inhoud brandstoftank 56 l
Lengte / breedte / hoogte 4.260 mm / 1.702 mm / 1.457 mm
Wielbasis 2.540 mm
Massa leeg 1.070 kg
Laadvermogen 520 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 585 kg
Banden175/65TR14Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,4 s (fabrieksopgave: 12,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,5 s / 15,2 s