Test: Citroen C2 1.4i VTR (2008)
Tweede divisie
Hij is weer fris, de Citroën C2. Dat is tenminste wat ze bij de Franse fabrikant hopen na de recente facelift. Met name het frontje is aangepakt. Er kwamen zwarte stukken kunststof op de plek waar de mistlampen zitten en ook de grille werd aangepakt. Opvallende typeplaatjes aan de zijkant maken de looks van deze 1.4 VTR compleet. Hij ziet er gewoon goed uit en de zijramen achter ogen nog steeds bijzonder. De echt snelle C2 is natuurlijk de 1.6 VTS, maar wij houden ons budget in de gaten en deze 1.4 VTR heeft ook (bescheiden) sportieve aspiraties. Een soort tweede-divisiespeler dus. Hoe bevalt zo'n semi-sportieve C2 in de praktijk?
Tweezitter
De C2 is in de praktijk een tweezitter, de ruimte achterin houdt echt niet over. Leuk detail is dat de toegang tot de vrij minimale kofferruimte in twee delen openklapt; dat oogt leuk en het is bovendien erg handig als je krap geparkeerd staat.
We nemen plaats in de goedgevormde stevige stoelen en zien een creatief vormgegeven dashboard met een digitale snelheidsmeter en daarboven in een boogvormige lijn de toerentellernaald, goede overschakelmomenten en een te hoog toerentaal worden met respec tievelijk oranje en rode lampjes aange geven. Apart van buiten, apart van binnen die C2. We zitten lekker, met een fijn dik stuurtje in de hand.
Schakelen gaat soepel en precies, met een pookje dat vast niet geheel toevallig als twee druppels water lijkt op dat van de Peugeot 207. Helaas werken de lange schakelwegen je bij vlot accelereren wat tegen.
Ondanks zijn hoge carrosserie gaat deze C2 erg lekker de hoek om en is hij niet heel snel van de wijs te brengen. De besturing is bij lage snelheden extreem licht, eigenlijk iets té. Gelukkig grijpt de snelheids afhankelijke stuurbekrachtiging tijdig in voordat het bij hogere snelheden echt vervelend wordt. Evengoed is het tijdens een stortbui op een met water overspoelde A1 echt onmogelijk om te voelen wat de auto 'doet'.
Gedateerde krachtbron
Zijn sportieve looks lijkt de auto wat zijn weggedrag betreft dus deels waar te maken. Toch is het thema tweede divisie niet alleen van toepassing op de plaats van de 1.4 VTR in de modellenlijn, het geldt helaas ook voor de motor. Terwijl sommige compacte PSA-producten, waaronder de Peugeot 207, mogen profiteren van de samen met Mini ontwikkelde VVTi's moet onze C2 het nog doen met een 'oude' 1.4i. Dat is nog een ouderwetse achtklepper, die een allesbehalve imposant vermogen van 75 pk tentoon spreidt. Ook het koppel van 118 Nm bij 3.300 toeren per minuut maakt vandaag de dag weinig indruk meer. Daardoor haalt de motor het pretgehalte van de snel hoekende C2 VTR naar beneden. Hij produceert een nietszeggende reutel en – nog erger – klimt niet graag in de toeren. En wat hogere toerentallen zijn wel nodig als je een beetje vlot vooruit wil komen.
Lees ook
Test: Lexus RZ (2025) – Een spelcomputer voor gevorderden
Test: Mazda 6e - Veel EV, weinig Mazda
Praktijkervaring BMW Z4 (E89): klapdak last of gemak?
Test: Volvo EM90 - gevalletje hygge meets hightech
Dubbeltest: Kia EV6 GT vs. Zeekr 7x – Premium power voor een bescheiden budget
Lezersreacties (11) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.