Test: Citroën Berlingo Multispace (2018)
De grote vriendelijke reus
De Citroën Berlingo is in de eerste plaats een bestelauto, met een bijbehorende, extra lange modelcyclus. Daardoor wordt hij pas na 10 jaar afgelost door een nieuwe. Een eerste rit met de personenautoversie maakt duidelijk dat die steeds minder laat doorschemeren van zijn bedrijfsmatige afkomst.
Bij Citroën waait de wind van de vernieuwing. Ook hier maken de traditionele hatchbacks en sedans plaats voor cross-overs en SUV's. De MPV houdt echter moedig stand in het programma. Zo is de C4 Picasso onlangs nog omgedoopt tot C4 Space Tourer.
Ook de Berlingo mag blijven. Natuurlijk, want de bedrijfsautomarkt is van groot belang voor Citroën en elke ondernemer heeft wel eens een Berlingo voor de deur gehad. Veel gezinnen zijn blij met een Berlingo in personenauto-uitmonstering. Veel meer no-nonsense dan dit kan een gezinsauto niet worden. En veel ruimer en praktischer trouwens ook niet. De derde generatie Berlingo kruipt steeds meer in de personenautosfeer. Dat valt vooral op wanneer je hem rijdt. Voorheen kon je van een Berlingo nog wel zeggen dat zijn grote binnenruimte functioneerde als een klankkast, waardoor het rijden ermee een lawaaiige en dus vermoeiende ervaring werd. Daarvan heeft de nieuwe Berlingo hoegenaamd geen last. Hij is net zo stil als een MPV in dit segment. Die last van een bestelauto hoef je dus niet meer te dragen. De lusten van de bestelauto zijn er nog wel. De Berlingo dankt er zijn enorme ruime interieur aan en zaken als bovengemiddeld grote zijspiegels. Dat is reuze handig, want klein is de auto bepaald niet.
GOEDMOEDIG
Verder biedt de Berlingo een rijervaring die we inmiddels wel weer 'typisch Citroën' mogen noemen. Onderstel en besturing blinken niet uit in scherpte of communicatie en we kunnen ons ook niet voorstellen dat daar ooit door een Berlingo-klant om is gevraagd. Wel is het allemaal hartstikke goedmoedig en comfortabel. De Berlingo neemt ons als een grote, vriendelijke reus mee door het Franse landschap. Precies wat je wilt als je een auto zoekt voor het hele gezin en diens omvangrijke bagage.
Tijd om eens halt te houden en de Berlingo beter te bekijken. Voorin is het gemakkelijk: daar heeft de Berlingo een dashboard en stoelen die we kennen uit verschillende andere Citroëns. Er valt weinig op af te dingen. Het multimediasysteem, dat we kennen als een traag en ingewikkeld ding, is minder traag geworden. De menu's doorgronden is echter nog steeds een hele opgave. De stoelen hebben zittingen die aan de korte kant zijn voor het gemiddelde Hollandse polderpostuur; dat heeft menig bezitter van een moderne Citroën al aan den lijve kunnen ondervinden.
LAADLENGTE
Achterin vinden we drie zitplaatsen, die onafhankelijk van elkaar neerklapbaar zijn. De bank is helaas niet verschuifbaar, dus dat puntje op de i mist hij net. Met alle stoelen opgeklapt heeft de bagageruimte een inhoud van 775 liter en met de stoelen neergeklapt is dat 1.414 liter. De hoeden- plank kan ook halverwege in de bagage- ruimte worden gehangen, waarmee die in twee compartimenten wordt gesplitst. Bij de passagiersstoel voorin kan de rugleuning worden omgeklapt. Dan heeft de Berlingo een laadlengte van 2,70 liter. Ook handig: in de achterklep kan het ruitje afzonderlijk worden geopend, want in krappe parkeerplekken wordt het al gauw onmogelijk de enorme klep te openen. Vind je de Berlingo toch een beetje aan de krappe kant? Dan is het goed om te weten dat we de M hebben gereden, 4,40 meter lang overigens. De XL bestaat ook. Die is 4,75 meter lang en heeft zeven zitplaatsen. Met de derde zitrij omgeklapt kan die 1.672 liter verstouwen. Met de zitting van de passagiersstoel neergeklapt kunnen er objecten mee van maximaal 3,05 meter.
BRILJANTE VONDST
Verder heeft de nieuwe Berlingo weer een enorme hoeveelheid bakjes en vakjes. Bij elkaar zijn het er 28, met een gezamenlijke inhoud van 186 liter. Opvallend is ook hoe er gebruik is gemaakt van de hoogte van de auto. De prettige modutop levert een lekker licht interieur op. Onder het glazen dak hangt een lichtkoepel, die bij nadere beschouwing één groot aflegvak is. Dat is handig. Ook aan de hemel in de bagageruimte hangt een kastje dat zowel vanuit de kofferbak als door de achterpassagiers kan worden geopend. Een briljante vondst, als je het ons vraagt.
Ben je wel in de markt voor een nieuwe Berlingo? Dan heb je geduld nodig; Citroën denkt dat de auto in oktober of november in Nederland is. Wacht ook nog maar even op de prijzen, waar nog druk op wordt gestudeeerd. Dat is namelijk wat het succes voor dit soort auto's in Nederland in de weg heeft gestaan: zijn forse formaat en hoge bouw maken hem onzuinig en dus een dankbaar slachtoffer voor de bpm-heffing. Daarnaast heeft de Berlingo concurrentie uit eigen huis. De Citroën C3 Aircross is een wat hippere, SUV-achtige verschijning, terwijl de C4 Space Tourer en zijn zevenzitsbroertje Grand C4 Space Tourer feitelijk direct in de vijver van de Berlingo vissen. Bij Citroën zien ze de MPV-trend telkens afnemen en het succes van de C4 Space Tourer dus wat beperker worden, terwijl de Berlingo nog steeds still going strong is. "En we hopen dat mensen die nu een SUV hebben een Berlingo zullen kiezen, want een SUV is wel groot, maar doorgaans niet ruim", aldus een woordvoerder van Citroën. "Die ruimte gaan mensen natuurlijk wel missen. En dan is er nog altijd de Berlingo."
PLUS & MIN
- +Goedmoedige rijkwaliteiten
- +Doordachte gezinsauto
- -Achterbank niet verschuifbaar
- -Korte stoelzitting doet afbreuk aan comfort
Uitgelicht aanbod
Lees ook
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (45) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.