Test: Citroën Berlingo (2008)
Picasso voor weinig
Een kleine dertien jaar geleden introduceerde Citroën de Berlingo en lanceerde daarmee een nieuw autotype: de ludospace. Het oermodel blijft zelfs in productie, maar wij richten ons nu op de allernieuwste versie. Als basis dient het onderstel van de C4 Picasso en vanaf deze week staat hij in de showroom. Wij maakten alvast kennis met deze Franse budget-MPV.
Een slim idee natuurlijk, om een bedrijfsauto te ontwikkelen die je ook als voordelige personenauto kan verkopen. Citroën wist al meer dan een miljoen Berlingo's te slijten en is marktleider in dit segment. Zo'n Berlingo is feitelijk een voordelig alternatief voor een vijfzits MPV of een vijfdeurs hatchback. Voor gezinsgebruik een ideale auto. Want ruimte kun je nooit genoeg hebben, zo blijkt vaak in de praktijk. Uiteraard is de nieuweling een stukje groter (24 cm langer, 8 cm breder) dan de auto die hij opvolgt. Tijdens de persconferentie wordt ons verteld dat hij zijn platform deelt met de C4 Picasso, en dus ook met de Peugeot 308. Zoals VW dat doet met de Touran en de Caddy, zij het dat de Caddy een andere achterwielophanging heeft. Buiten op het parkeerterrein staat een C4 Picasso, waar we meteen even onder kruipen. Inderdaad, zelfde onderstel! Dat betekent een wielbasis van 2,73 m, best fors voor dit type auto. En het mag dan nog steeds geen oogstrelende sportwagen zijn, in zijn nieuwe gedaante ziet de Berlingo er lekker fris uit. De neus past goed bij die van de andere Citroëns en roept geen associaties op met een bestelwagen. De fikse wielkasten geven de zijkant een vlotte uitstraling. Beste een geinige kar eigenlijk.
Drie kuub laadruimte
Stappen we achter het stuur, dan wacht wederom een verrassing. Een leuk dashboard, met een stuur dat in hoogte en diepte verstelbaar is. De pook is een eind naar boven verhuisd en ligt direct onder handbereik. Radio en klimaatregeling liggen goed in het zicht. Opmerkelijk zijn de twee horizontale 'bekerhouders' onder de middelste ventilatieroosters. Die zijn natuurlijk niet voor bekers of blikjes, maar je kunt je telefoon er wel goed in kwijt. Of ander klein spul. Over opbergvakken raakt men niet uitgepraat bij Citroën. Afhankelijk van de uitvoering kan de totale inhoud oplopen tot 170 liter. Dat is nog meer dan de bagageruimte van een Toyota Aygo! En dan de kofferbak. Onder de hoedenplank ligt al 675 liter stouwruimte en stapel je door tot het dak, dan is dat 1.350 liter. Sloop je vervolgens de achterstoelen eruit, dan heb je een vrachtruim van drie kuub. Schuif er maar in, die pallet met haardhout! Dankzij de lange wielbasis hebben de achterpassagiers voldoende beenruimte en – vanzelfsprekend – heel veel hoofdruimte. Tussen de voorstoelen staat een uitneembare middenconsole (optie) en tegen het dak zien we een opbergvak over de volle breedte van de auto. Ook optioneel zijn opbergvakken onder de voorstoelen en in de wagenvloer bij de achterpassagiers.
Indoor imperial
Maar we zijn er nog niet, want tegen meerprijs is een groot opbergvak tegen het plafond boven de laadruimte leverbaar. Via schuifdeurtjes aan twee kanten is de zogeheten Modutop vol te stouwen. Dit pakket omvat tevens opbergvakken boven de tweede zitrij met daarin extra ventilatieopeningen. De meest opmerkelijke optie vinden we toch wel de interne imperiaal. Je kunt er ski's, een snowboard, tuingereedschap of andere lange voorwerpen op kwijt. De tweede zitrij bestaat uit een in twee delen neerklapbare bank of drie losse stoelen. Een schuifdeur aan de linkerkant is standaard vanaf de Multispace. In 2009 komt er een versie met twee extra zitplaatsen. Qua motorisering is er keuze uit twee benzinekrachtbronnen en een diesel, alle met een inhoud van 1,6 liter. Er zijn nog twee diesels, maar die hebben geen roetfilter en zijn derhalve niet interessant voor Nederland. Althans, niet op geel kenteken, want in de bedrijfswagenuitvoering zijn deze motoren wel leverbaar. Dan betaal je namelijk geen BPM, dus ook geen BPM-boete voor het ontbreken van een filter. Typische regelgeving, want zo krijg je nog steeds diesels zonder filter op de weg en dan ook nog eens in auto's die veel kilometers maken.
Luxe tegen meerprijs
Citroën heeft alleen de Berlingo met 110 pk sterke 1.6 HDi klaar staan voor een testrit. Een puik dieseltje dat voor goede prestaties zorgt, alleen onder 2.000 toeren valt de trekkracht wat tegen. En wat vanaf de eerste kilometers opvalt: het interieurgeluid is lekker laag. In dat opzicht kan hij zich goed meten met de Picasso. En ook wat betreft het stuurgedrag. De variabele stuurbekrachtiging werkt op alle snelheden direct en biedt ook nog enig gevoel. Het veergedrag draagt bij aan het comfort en ondanks het feit dat de achteras is berekend op het torsen van een flinke lading, is de vering niet keihard in onbeladen toestand. Op het gebied van rijeigenschappen doe je geen concessie met de aanschaf van deze auto. Een C4 Picasso met dezelfde motor is een duizend of vijf duurder. En completer, dat wel. Wil je je Berlingo een beetje leuk aankleden, dan moet de geldbuidel een stuk verder open dan nodig is voor het kopen van het basismodel Cinqspace. Neem je de Multispace, dan heb je een tweede schuifdeur, afstandsbediening op de centrale vergrendeling, elektrisch bedienbare ramen en spiegels, bumpers en spiegels in kleur, mistlampen en een lade onder de voorstoelen. Voor zaken als een radio, airco, cruisecontrol, extra airbags en lichtmetaal moet worden bijbetaald. Verder is er de XTR, met verhoogde vering, veel extra kunststof aan de buitenkant, airco, radio, regensensor en een radio met cd-speler. Voor het jonge gezin is de Berlingo een ideale auto, met lekker veel (opberg)ruimte, goede rijeigenschappen en een leuk prijskaartje. Die gaan we vaak tegenkomen, lijkt ons. Binnenkort rijden we met zijn broertje van Peugeot, de Partner.