Chevrolet Corvette Stingray

Vetter

Eerste rijtest - Chevrolet Corvette Stingray
AutoWeek 41 2013
AutoWeek 41 2013

Je leest het in AutoWeek 41 2013

Al zijn kwaliteiten ten spijt leidde de Chevrolet Corvette bij ons tot op heden een schaduwbestaan. De nieuwste editie van het Amerikaanse icoon is echter niet alleen krachtiger, maar ook verfijnder – en dus 'Europeser' – dan ooit. De Corvette is met zijn tijd meegegaan, maar tóch trouw gebleven aan zichzelf.

De pijlstaartrog is terug van weggeweest. De nieuwe generatie van de Amerikaanse cultauto Corvette draagt weer de bijnaam Stingray, net als in het begin van zijn bestaan. Dat schept verwachtingen, en die maakt de zevende generatie Vette in elk geval in stilistisch opzicht waar. De voor het grootste deel uit koolstofvezel vervaardigde carrosserie beschikt ondanks zijn stealth fighter-uitstraling over tal van verwijzingen naar de Stingray uit de jaren 70, toen de legendarische ontwerper Bill Mitchell de scepter zwaaide over GM's designafdeling. Kijk maar eens naar de spits toelopende achterruit en de befaamde Coke bottle-heupen. Maar veel is ook anders. We nemen plaats op de bestuurderstoel en kijken uit op een interieur met een afwerkingsniveau dat tot voor kort ondenkbaar was in een Corvette. De aanblik wordt niet langer bepaald door goedkoop plastic. In plaats daarvan zien we fraai gestikt leer, hoogwaardig ogende koolstofvezelpanelen en smalle naden tussen de verschillende interieurdelen. De Amerikanen hebben op dit vlak enorme stappen gezet, niet in de laatste plaats dankzij de inspanningen van de voormalige ontwikkelingsadviseur Bob Lutz.

Ware gezicht

Het zal de hardcorefan wellicht een zorg zijn, maar feit is dat de Corvette door dit kwaliteitsoffensief een stuk serieuzer genomen zal worden door de Europese sportwagenkopers. De vertrouwde sterke punten van de Corvette bleven gelukkig behouden. Zoals het riante ruimteaanbod voor de inzittenden en de voor sportautobegrippen enorme bagageruimte. Nieuw is dat de bestuurder uitkijkt op een instrumentenpaneel met moderne beeldschermtechniek, waarop verschillende lay-outs voor de toerenteller kunnen worden ingesteld van heel klassiek tot racy met een schakelindicator.

Elektronica zorgt er tegenwoordig voor dat één auto meerdere gezichten kan hebben. Corvette is met zijn tijd meegegaan. Een paar klikken in het configuratiemenu zijn voldoende om de aard van het beestje compleet te veranderen. De modus 'Tour' doet zijn naam eer aan en maakt een comfortabel verende GT van de Vette. In 'Weather' worden de veiligheidsteugels wat strakker getrokken zodat je ook met de auto uit de voeten kunt op een gladde ondergrond. In 'Sport' laat de Stingray zijn ware gezicht zien. Het ESP geeft je dan speelruimte om optimaal te genieten van de 450 pk sterke V8. En wanneer je de elektronische beschermengeltjes helemaal buitenspel wilt zetten, moet je de auto in standje 'Track' zetten. Iets minder voor de hand liggend is de modus die luistert naar de naam 'Eco'. Als je het gaspedaal in deze stand voorzichtig behandelt, schakelt de auto waar mogelijk vier van de acht cilinders uit. Tot op heden durfden de Corvette-ingenieurs zich daar niet aan te wagen omdat dit ten koste zou gaan van de V8-sound. Maar de cilinderuitschakeling wordt alleen geactiveerd wanneer je relaxed aan het cruisen bent. Dan doet de motor zijn werk zo geruisloos dat het verschil tussen vier en acht cilinders praktisch niet te horen is. Bij het tankstation kun je het echter wel degelijk merken. De nieuwe variant van de befaamde small-block V8 komt met behulp van deze techniek volgens de fabriek op een gemiddeld verbruik van ongeveer 9 liter per 100 kilometer. Dat is gezien de forse cilinderinhoud van 6.162 cc en het riante vermogen van 450 pk een zeer knappe prestatie. Dat er voor het eerst een motor met directe benzine-inspuiting onder de Corvette-kap zit, draagt ook bij aan deze nieuwe mate van efficiency. Daarmee is de small-block V8 eigenlijk een heel moderne motor, al zullen liefhebbers van hightech er smalend om lachen dat hij nog steeds één nokkenas en slechts twee kleppen per cilinder heeft.

Gelanceerd vanaf een vliegdekschip

Gelukkig is het streven naar een lager verbruik niet ten koste gegaan van het rijplezier. Dat is immers het belangrijkste aanschafargument voor deze auto. We kunnen je geruststellen: de Corvette rijdt beter dan ooit. Het elektronisch sperdifferentieel zorgt voor een uitstekende tractie; de auto schiet van zijn plek alsof hij wordt gelanceerd vanaf een vliegdekschip. Het donkere gegrom van de achtpitter gaat bij hogere toerentallen over in agressief hameren. Het is beslist geen kwestie van all show and no go; volgens zijn makers heeft de Corvette slechts 4 seconden nodig om vanuit stilstand de 100 km/h te bereiken. We konden het bij deze eerste kennismaking niet nameten, maar gezien de forse duw in onze rug bij het intrappen van het gaspedaal lijkt die claim zeker realistisch. Dan moet de bestuurder wel lekker snel schakelen, maar dat zal geen probleem zijn: de pook laat zich soepel en nauwkeurig door de bak leiden. Een groot verschil met de Corvette C6, waarvan de zesbak om een ferme hand vroeg. Voortaan beschikt de Corvette-bestuurder over zeven versnellingen. Desgewenst kun je ook kiezen voor een zestrapsautomaat. De techneuten van General Motors vonden het niet nodig om een versnellingsbak met dubbele koppeling te ontwikkelen, aangezien Amerikaanse sportwagenkopers van oudsher liever zelf schakelen. De nieuw ontwikkelde versnellingsbak maakt het die liefhebbers gemakkelijk. Hij is namelijk voorzien van een tussengasfunctie. Bij het terugschakelen worden voor het inleggen van de lagere versnelling exact gedoseerde gasstootjes gegeven. Dat klinkt niet alleen fraai, het voorkomt ook een storende onderbreking van de vermogenstoevoer naar de achterwielen, en dat komt de rijstabiliteit ten goede.

Ook in andere opzichten heeft Chevrolet de rijeigenschappen naar een nog hoger niveau weten te tillen. De dragende structuur die schuilgaat onder de koolstofvezel carrosserie is volgens het merk 20 procent stijver dan voorheen. En aangezien deze structuur voor een groot deel bestaat uit aluminium, is ze tegelijkertijd 25 procent lichter.

Spagaat tussen oud en modern

Samen met het nieuw afgestelde onderstel zorgen deze maatregelen voor een buitengewoon precies rijgedrag. Het is echt een feestje om deze auto door bochten te jagen. Sommige leken mogen dan nog steeds denken dat de Corvette rijdt als een dweil, de realiteit is dat er op dit moment weinig sportwagens zijn die de Stingray op dit vlak weten te overtreffen. Het is mooi om te zien hoe Amerika's topsporter de spagaat weet te maken tussen oude waarden zoals de V8 en de handbak en moderne thema's als zuinigheid en milieuvriendelijkheid. Door toepassing van koolstofvezel, aluminium, cilinderuitschakeling en directe benzine-inspuiting heeft hij echt een stap vooruit gemaakt. En dan is er nog dat opwindende uiterlijk, dat de legendarische naam Stingray eer aandoet. Die zie je overigens bijna nergens op de auto; de logo's op de voorspatborden zijn de enige verwijzing naar de bijnaam. Het design van de auto is wellicht niet ieders smaak en de vier enorme, naast elkaar geplaatste uitlaten zijn wat veel van het goede. Maar feit is dat een Porsche 911 naast deze exoot maar een saaie verschijning is.

Wat de nieuwe Corvette Stingray gaat kosten, is nog niet bekend. Maar dankzij de lagere CO2-uitstoot is het goed mogelijk dat-ie in ons land goedkoper wordt dan de huidige, de € 142.895 kostende C6 Grand Sport Coupé.

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.