Chevrolet Captiva 2.0 VCDi Executive (2006)

Kopieermachine

Chevrolet Captiva 2.0 VCDi
Chevrolet wil met de Captiva meeliften op het succes van met name de Koreaanse SUV's. Als dat lukt, is het de zoveelste geslaagde SUV van Koreaanse bodem, want de Captiva wordt gebouwd door de Koreaanse tak van het General Motors-concern. De Captiva staat op hetzelfde platform als de nog te verschijnen Opel Antara.

De Captiva heeft weliswaar een iets ander koetswerk, maar is technisch gelijk aan de Opel. Op SUV-gebied ontbreekt het de Koreaanse Chevrolet-tak aan traditie, wat iets meer designvrijheid geeft. Hoewel de Captiva een Chevrolet-strikje draagt en zoals gezegd ook al uit Korea komt, ziet de auto er erg Europees uit. De raamlijsten van de zijruiten suggereren een aflopend dak, een beetje coupéachtig zoals we dat ook zien bij de Audi Q7, en eindigt in een knik die aan BMW doet denken. Het roostertje op het voorste spatscherm draagt bij aan de stoere uitstraling en zorgt er voor dat het grote vlak optisch gebroken wordt. Ook het dashboard straalt Europese zakelijkheid uit. Het is strak van vorm, maar niet saai want de grijsheid wordt doorbroken door accenten in aluminium-look.
Ook voor de bovengemiddeld grote Europeaan is het in de Captiva goed toeven. Zolang hij op de eerste of tweede zitrij zit. Desgewenst kun je in de Chevrolet ook met z'n zevenen op pad, maar zij die plek zes en zeven moeten bezetten, beschikken over een beperkte hoeveelheid ruimte, om over het in- en uitstapgemak nog maar te zwijgen. Chevrolet levert het achterste bankje standaard. In de meeste gevallen zal de derde zitrij naar beneden geklapt zijn en dan ontstaat er een royale bagageruimte. De wielkasten in de laadruimte van de Captiva zijn overigens mooi rechthoekig, wat bij het stapelen van koffers of dozen vaak een voordeel is.
Onder de motorkap zit geen originele Chevrolet-motor en ook geen bekende zelfontbrander uit de Opel-schappen, maar het samenwerkingsresultaat van General Motors en de Italiaanse motoren-bouwer VM. De dwarsgeplaatste dieselmotor
is een prettige machine, onderin niet al te overtuigend, maar eenmaal op tempo een fijne reisgenoot die rustig z'n rondjes draait.


Automaat
Hoewel de Chevrolet ook leverbaar is met een handgeschakelde vijfbak, was onze testauto voorzien van een automatische versnellingsbak. De beperkte band-breedte van de dieselmotor zou vragen om veel schakelwerk en wanneer de automaat dat voor je doet is dat lekker gemakkelijk. Alleen de uitvoering met de 2,4-liter benzinemotor is als voorwiel-aandrijver te bestellen, de diesel en de V6 benzinemotor krijgen standaard vierwielaandrijving mee. In de praktijk gedraagt de Captiva zich als een voorwielaandrijver en wordt er alleen bij tractieverlies op de voorwielen wat aandrijfkracht naar de achteras gestuurd.
Tijdens het rijden krijg je al snel het gevoel op pad te zijn met een flinke middenklasser en minder met een auto die ook het terrein in kan. De Chevrolet komt voor een SUV lekker direct over en dat geldt ook voor de besturing, die is geen moment vaag, niet te veel bekrachtigd maar mooi in balans. Maar er kleeft ook een minpunt aan de Captiva: hoe we ook ons best deden tijdens het meten van de remweg om zo snel mogelijk stil te staan, de Chevrolet bleek voor een noodstop van honderd naar nul 46 meter nodig te hebben, en dat is echt te veel.
Inmiddels zijn de prijzen van de Opel Antara bekend en blijkt de Captiva de duurdere van de twee. Volgens een woordvoerder van Chevrolet is de Captiva echter rijker uitgerust en dat moet kopers over de streep trekken.

Signalement

Merk Chevrolet
Model Captiva 2.0 VCDI 150pk Executive
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 56.835

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.991 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 320 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 65 l
Lengte / breedte / hoogte 4.635 mm / 1.850 mm / 1.720 mm
Wielbasis 2.705 mm
Massa leeg 1.835 kg
Laadvermogen 670 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.700 kg / 750 kg
Banden235/55R18Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11.9 s (fabrieksopgave: 12,2 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 4,3 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 9,5s
Brandstofverbruik 8,7 l/100km
CO2-uitstoot 233 g/km

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.