Audi TT RS - Rij-impressie

Zoektocht naar bevrediging

120 reacties

Video
AutoWeek 40 2016

Je leest het in AutoWeek 40 2016

3,7 Seconden. Zo lang heeft de Audi TT RS nodig om van 0 naar 100 te sprinten. Dat is machtig snel. Maar kan de rest van de auto net zo imponeren?

Pas als je met het raam open rijdt, besef je je ten volle wat voor een enorme hoeveelheid kracht er onder de gladde huid van de Audi TT RS schuilt. Van windstil naar een wervelstorm in het interieur vergt slechts enkele ogenblikken. En niet alleen de door de vierwielaandrijving geholpen sprint van 0-100 km/h in 3,7 seconden is indrukwekkend. Ook ver boven de 100 km/h blijft de 2,5-liter vijfcilinder turbomotor trekken met een hevigheid die in zo'n kleine auto ongehoord is. Optioneel kan de begrenzer zelfs van 250 km/h worden opgerekt naar 280 km/h. Tussen de 1.700 en 5.850 toeren levert de motor z'n maximale koppel van 480 Nm. Bij dat laatste toerental bereikt de vijfcilinder ook z'n piekvermogen van 400 pk en houdt hij dat vast tot de toerenbegrenzer bij 7.000 omwentelingen ingrijpt. Weinig motoren rollen over zo'n breed bereik zo imponerend met hun spieren. Daarnaast is het geluid even karakteristiek als schitterend. Een onregelmatig gedreun dat overgaat in een bijna beangstigende brul. Met de kleppen in de optionele sportuitlaat open zijn er maar weinig auto's die voor meer geluidsbeleving zorgen dan de TT RS.

Om tot zoveel kracht te komen werd de 2.5 TFSI uit de RS3 Sportback grondig herzien. Zo'n 60 procent van de onderdelen is gewijzigd. Het hogere vermogen dankt de motor
onder meer aan de toevoeging van Audi Valvelift System, terwijl het gewicht van het blok dankzij toepassing van aluminium met 26 kilo is afgenomen. Dat is belangrijk, want snelle Audi's hebben vaak last van het aanzienlijke gewicht in de neus van de auto. Daardoor zijn ze in een rechte lijn meestal erg indrukwekkend, maar bieden ze niet altijd de dynamische capaciteiten van sommige concurrenten. Met een te hoge snelheid een bocht nemen, resulteert vaak in onderstuur. Hoewel dat een veiliger afstemming is dan overstuur, is het minder hartslagverhogend.

BELACHELIJK MAKKELIJK

Audi heeft bij de nieuwe TT RS in ieder geval z'n best gedaan om het moment waarop de grip ophoudt zo lang mogelijk uit te stellen. De RS ligt een centimeter dichter bij het asfalt dan gewone TT's, is voorzien van brede, kleverige banden en een arsenaal aan elektronische hulpmiddelen die merkbaar en onmerkbaar helpen bij het vinden van elk laatste restje grip. Het resultaat is een sportauto die het benutten van 400 pk bijna belachelijk makkelijk maakt. Zelfs een totale leek kan harder met de TT RS dan verstandig is zonder in de problemen te komen. Het is bijna letterlijk een kwestie van de bocht insturen en de auto verder het werk te laten doen. Er is sowieso al veel grip en bij het uitkomen van de bocht werken de vierwielaandrijving en de elektronica samen om de auto met weerzinwekkende snelheid weg te slingeren. Dat is, net als de aandrijflijn, ontzettend indrukwekkend. Maar het voelt tegelijkertijd een tikkeltje kunstmatig. Je bent als bestuurder één van de vele factoren van een goed genomen bocht in plaats van de hoofdrolspeler. Dat doet niets af aan de kwaliteit van het onderstel, maar er zijn concurrenten die op een uitdagende bergweg specialer aanvoelen. Het feit dat de besturing nog altijd te veel varieert in de mate van zowel bekrachtiging als directheid, helpt ook niet. En hoewel de eerste indruk te kort is om een definitief oordeel te vellen over de remmen, lijken de optionele keramische remschijven op de vooras een investering die het overwegen waard is. De remwerking van de standaard stalen schijven bleef tijdens de rit weliswaar consistent, maar het slepende geluid dat ze produceerden, geeft niet de indruk dat ze op lange termijn weerstand kunnen bieden aan het enorme vermogen.

Ondanks de minpunten is de algehele indruk van de TT RS positief. Het enorme snelheidspotentieel en vooral de toegankelijkheid daarvan zijn sterke pluspunten, evenals het unieke geluid. Bovendien blijft het een TT. Dat betekent dat het zowel vanbinnen als vanbuiten een blikvanger is. Het digitale instrumentarium voor je neus is bijvoorbeeld
zeldzaam mooi en reageert bliksemsnel. De algehele afwerking van het interieur is obsessief goed. Met z'n vanafprijs van € 87.900 komt de TT RS rechtstreeks in het vaarwater van de BMW M2 en Porsche 718 Cayman. Dat zijn toevallig auto's die beide excelleren in rijbeleving en dat maakt ze juist zo bevredigend. Op basis van z'n uitstraling en het feit dat de TT RS simpelweg sneller accelereert, zou je zomaar voor z'n charmes kunnen vallen. Voor maximale voldoening kun je echter beter bij zijn concurrenten terecht.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

audi tt rs
Audi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RSAudi TT RS

  • +Unieke motor
  • +Toegankelijk
  • -Niet zo uitdagend als concurrentie
  • -Prijzig

Lezersreacties (120) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.