Audi RS5 TDI Concept

Zalige zelfontbrander

Audi RS5 TDI Concept
AutoWeek 31 2014
AutoWeek 31 2014

Je leest het in AutoWeek 31 2014

Neem je een turbocompressor of een mechanische compressor? Die vraag houdt motorbouwers die met drukvulling werken al decennialang bezig. Beide hebben hun voor- en nadelen. Maar wat als je helemaal niet hoeft te kiezen? Audi zocht het uit en gunde ons een blik in de zeer nabije toekomst.

Heel even hoor je op de achtergrond een soort gezoem als van een elektrische auto, maar milliseconden later zijn alle gedachten aan bijvoorbeeld een Leaf door de alles vermorzelende acceleratie letterlijk naar de achterkant van je hoofd weggedrukt. Op papier heeft de auto waar ik in zit 385 pk en 750 Nm, maar gevoelsmatig zijn ze bij beide getallen een nulletje vergeten. Inmiddels zitten we halverwege de tweede versnelling en voelt het nog steeds alsof je door een vloedgolf wordt voortgedreven. Ik waag kort een blik naar rechts om te zien dat de RS6 die gelijktijdig optrok nog steeds niet bij me wegrijdt. Pas als de naald van de snelheidsmeter de 100 passeert laat het vermogen van de grotere V8 zich gelden en bouwt de RS6 z'n voorsprong uit. Op zich was dit allemaal niet zo verwonderlijk geweest als ik ook in een 560 pk sterke stationcar met geblazen V8 had gezeten, maar dat is niet zo. In plaats daarvan zit ik in een A5 coupé met drieliter V6. Op diesel.
Maak kennis met een op het oog tegenstrijdige conceptcar van Audi: de RS5 TDI Concept. Tegenstrijdig vanwege de combinatie van twee afkortingen. RS staat sinds jaar en dag voor de meest extreme, uitbundige en vooral snelle creaties met vier ringen op de neus. TDI staat voor diesel, een brandstof die voor de veelrijder heel prettig is, maar nou niet direct synoniem is voor bloedstollende prestaties. Maar Audi heeft wel wat met diesel, kijk maar eens wat de zelfontbrander het merk tijdens Le Mans heeft gebracht in het laatste decennium. En nu lijkt het er dus sterk op dat ook de hyperpotente straatmodellen eraan moeten gaan geloven.

Beste van twee werelden
Maar vooralsnog staat er nog heel prominent Concept bij de naam van dit dieselmonster. Een ideale gelegenheid dus om 'm vol te stoppen met vooruitstrevende technologie. Zo is de 3,0-liter V6 TDI onder de motorkap voorzien van maar liefst drie turbo's. Nou kennen we dat op zich al, BMW heeft immers alweer een paar jaar een triturbo-diesel, maar wel nieuw is dat één van de turbo's elektrisch wordt aangedreven. Normaal gesproken wordt een turbocompressor aangedreven door de uitlaatgassen van de motor, daardoor duurt het even voordat de compressor volle druk op kan bouwen, zeker bij lage toerentallen. Een oplossing daarvoor is de mechanische compressor, die aangedreven wordt door de krukas van de motor en dus altijd druk levert. Alleen vraagt zo'n oplossing eerst vermogen van de motor zodat de nettowinst kleiner is dan die van een turbo. Audi's oplossing combineert het beste van twee werelden. Omdat de turbo wordt aangedreven door een elektromotor is er al meteen druk, maar de drukvulling snoept geen kracht bij de krukas weg.
Waarom hebben niet alle auto's dat dan? Omdat er voor de elektromotor die de derde turbo aandrijft behoorlijk wat vermogen nodig is. Meer dan een standaard 12-volt accu kan leveren en dus is de RS5 TDI voorzien van een tweede nieuwigheid, een 48-volt stroomsysteem. In de concept-car is dat een apart elektrisch circuit, gevoed door een lithium-ion accupakket en van stroom voorzien door een tweewegomvormer die het eveneens aanwezige 12-volt systeem aan z'n krachtiger soortgenoot bindt. Maar in de toekomst ziet Audi kansen om alleen een 48-volt systeem aan te bieden. Dit zou niet alleen een elektrische turbo moeten kunnen aandrijven, maar ook bijvoorbeeld een kleine elektromotor om zo een "mild hybrid" te creëren. Maar het systeem biedt ook meer opslagcapaciteit, zodat er meer kinetische energie teruggewonnen kan worden van bijvoorbeeld de remmen. Of het zou op zichzelf de olie- en waterpompen kunnen aandrijven. Bovendien zou je met een hoger voltage minder dikke draden nodig hebben, waardoor de kabelboom een stuk lichter gemaakt kan worden. Kortom: Audi ziet zo'n 48-volt systeem helemaal zitten.

Bliksemsnel
Voordat het echter zover is, licht de focus vooral op de nieuwe turbo. En in de praktijk maakt die de RS5 TDI Concept bliksemsnel. Meteen vanaf stilstand is er een enorme hoeveelheid koppel voorhanden en vooral in de eerste meters is de acceleratie onvoorstelbaar. Vol gas geven voelt alsof je de trekker overhaalt van het geweer waarin jijzelf de kogel bent. Maar ook als de naald van de snelheidsmeter klimt blijft de voorwaartse drang enorm, hoger in toeren neemt eerst de kleine en daarna de grote uitlaatgasturbo het werk over. Over het hele toerenbereik blijft de V6 TDI dus als een bezetene trekken, tot het feest pas bij 5.500 door de begrenzer wordt beëindigd. Dan schakelt de achttraps volautomaat van ZF door naar de volgende versnelling en begint het hele feest onmiddellijk opnieuw. Die automatische transmissie lijkt misschien een wat aparte keuze in een sportief model als dit, maar de krachten die vrijkomen, 750 Nm tussen 1.250 en 2.000 toeren, zijn voor de bekende S-Tronic bak met dubbele koppeling wat teveel van het goede. Met de huidige automaat is de RS5 TDI prima bediend, al zijn de schakelmomenten wat te lief voor een RS. Wel zijn de prestaties enorm, al na zo'n vier seconden staat 100 km/h op de teller, een halve seconden sneller dan de bestaande RS5 op benzine.
Bij hernemingen bewijst de e-booster, zoals Audi 'm noemt, z'n functionaliteit misschien nog wel beter dan vanaf stilstand. Waar er normaal gesproken een momentje van twijfel is bij het indrukken van het gaspedaal, vangt de elektrische compressor in de Concept dat gat op door de kleine uitlaatturbo binnen 250 milliseconden vast van druk te voorzien. Het brengt de gasrespons van deze diesel akelig dicht in de buurt van die van een atmosferische (benzine)motor. Dankzij de nodige trucage in het uitlaatsysteem klinkt de drieliter diesel bovendien zeer fraai voor een zelfontbrander. Helaas hoor je wel duidelijk dat het niet 100 procent natuurlijk is wat je hoort.

Niets uitsluiten
Enthousiasmeren kan de aandrijflijn dus wel en het blijft niet bij een vingeroefening. Tegelijk met de RS5 mogen we ook even snuffelen aan een A6 met één normale turbo en een elektrisch exemplaar. Die levert 326 pk en 650 Nm en levert z'n kracht heel erg soepel. Voor deze toepassing is de e-booster dus erg geschikt en tussen de regels door hoor je ook wel dat de productiekansen voor dit model aanzienlijk zijn in de nabije toekomst. Zeker omdat het hele pakketje volgens de technici alles bij elkaar 'minder dan 30 kg' aan het gewicht toevoegt.
Maar dan de vraag: durft Audi het ook echt aan om de labels TDI en RS op één productiemodel te plakken? Aan de prestaties zal het niet liggen en ook de manier van werken van de diesel is indrukwekkend, maar de vraag is of men het aandurft om de twee labels daadwerkelijk op één productiemodel te plakken. Navraag leert dat daar nog geen concreet besluit over is genomen. Maar, één van de technici geeft ons wel het volgende mee. "Toen we de SQ5 met dieselmotor op de markt brachten riep iedereen dat dat niet kon en dat het heiligschennis was. We hebben echter gezien dat er vraag is naar dat model, dus de markt heeft ons gelijk gegeven. Wie weet, als er vraag is vanuit onze klanten. We sluiten in ieder geval niets van tevoren uit."

PRIVATE LEASE Audi A5

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum