Audi RS4 4.2 FSI quattro (2006)

Perfecte sportsedan

Audi RS4 4.2 FSI quattro
Audi heeft het met de RS4 allemaal eens wat minder subtiel aangepakt en breekt daarmee eigenlijk met de eigen normen en waarden. Wij zagen Audi immers áltijd als een zeer gedistingeerde auto?

Zodra je plaatsneemt in die volbloedracekuipen en het sportstuur met afgeplatte onderkant vastpakt, voel je met al je zintuigen dat je níet in een gewone auto zit, maar in iets bijzonders. De RS4 is namelijk pure sportiviteit, vanbinnen maar ook vanbuiten. Zo werd bijvoorbeeld de aërodynamica aan-gepast, zoals je kunt zien aan de overdaad aan honingraatmotiefjes in de gewijzigde bumpers en achterklep.


Klem aan alle kanten
Audi heeft het klaargespeeld om in de beperkte ruimte in de neus van een A4 een V8 te persen. Hij zit klem aan alle kanten, zoveel is wel duidelijk als je de kap opent. Als basis dient de V8 die we al in de S4 hebben gezien, maar voor de RS4 werd deze motor voorzien van directe inspuiting, omwille van veel koppel bij lage toeren, zodat je met weinig moeite lekker vooruit komt. Daar is deze 4.2 V8 FSI een schoolvoorbeeld van, want de minste aanraking van het gaspedaal veroorzaakt een duw in je rug. Wat wil je ook, met 400 Nm koppel vanaf zo'n 2.500 tpm. Het maximumkoppel ligt zelfs op 430 Nm, bij 5.500 tpm. Als je 't vermogen van 420 pk afzet tegen het gewicht van de auto, dan heeft elke paardenkracht slechts 3,93 kilogram voort te duwen.


Foolproof
Ongelofelijk zoals deze RS4 zich vastbijt in bochten. Met bruut geweld wil hij nog wel een beetje uitbreken, maar als je ook maar even denkt dat 'ie eindelijk dwars gaat, trekt de quattro-aandrijving hem weer recht en maakt de Audi als op rails de bocht af. Wij reden op het circuit, met de nodige speelruimte dus, maar op de openbare weg heb je na elke bocht het gevoel: dat kon harder! Daarmee is de RS4 absoluut foolproof, iedereen kan er hard mee gaan. De vierwielaandrijving werkt in principe met een trekkracht-verdeling van 40:60 voor:achter, maar zo nodig kan de volle 100 procent naar één kant gestuurd worden. En dan is er nog het ESP, dat via de elektronische remkrachtverdeling, de aandrijfslipregeling en de ABS-sensoren ingrijpt om te voorkomen dat de RS4 het asfalt verlaat. Door de fenomenale grip voel je bijna nooit iets van de helpende hand die het ESP biedt. De liefhebber van gillend rubber, uitbrekende achterkanten en glijpartijen kan vinden dat de RS4 door al dat technisch vernuft saai is. Audi heeft de A4 omgesmeed tot de perfecte sportsedan, en dat laat geen ruimte voor zogenaamde emotie.


Überkomplett
Overigens wordt in deze Audi niet bespaard op enige vorm van luxe of comfort, met zaken als een navigatie-systeem en een laptimer op het afgeplatte, racy stuur standaard; de RS4 is zelfs überkomplett, ook al is er nog steeds een ellenlange optielijst beschikbaar met zaken als tv-tuner, speciale kleuren, telefoonvoorbereidingen en actieve verlichting.
Vooral de tamelijk bizarre S-knop op het stuur is leuk, want zodra je deze indrukt verandert het geluid, wordt de zijdelingse ondersteuning van de stoel strakker en reageert de RS4 nog giftiger op het gaspedaal. Een beetje flauw daarentegen is de startknop. Je moet immers nog wel eerst de sleutel in het contact doen.

Signalement

Merk Audi
Model RS4 4.2 FSI quattro
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 107.440

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 4.163 cc
Maximaal vermogen 309 kW / 420 pk bij 7.800 tpm
Maximaal koppel 430 Nm bij 5.500 tpm
Inhoud brandstoftank 63 l
Lengte / breedte / hoogte 4.589 mm / 1.816 mm / 1.415 mm
Wielbasis 2.648 mm
Massa leeg 1.650 kg
Laadvermogen 610 kg
Banden255/35R19Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,0 s (fabrieksopgave: 4,8 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 2,5 s / 3,5 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 4,1 s / 5,7 s
Brandstofverbruik 13,7 l/100km
CO2-uitstoot 329 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum