Audi RS4 (2000)

Racen naar de winkel

Audi RS4
De RS4 is een geval apart, mag je wel zeggen. Dikke wielen, grote spoilers, dubbele uitlaat - dat zie je op een A4 Avant wel vaker. Let op de uitgebouwde wielkasten, daaraan zie je dat het geen - op zich al zeldzame - S4 is, maar iets nog specialers.

Onbetwist behoort de A4 Avant tot de elegante stationcars, mooie vormen hebben voorrang boven maximale verhuiswagen-capaciteit. Je ziet ze veel, vooral TDI diesels. Heb je een woest snelle S4 Avant, dan loopt de buurt nóg niet meteen te hoop. Maar de RS4 oogt zo breed, gemeen en vooral láág dat alle buurmannen toch meteen komen kijken en keuren. De vragen zijn voor de hand liggend. 'Daar zal wel een pk'tje of tweehonderd in zitten, zeker?' Eh, 't is iets meer: 380 pk. 'Kost zeker wel wat?' Op de kop af 221 duizend gulden. 'Hoe hard kan die?' De RS4 is begrensd op 250 km/h. Een beetje vals dus dat de snelheidsmeter tot 310 gaat, of rekent Audi er al op dat men aan die begrenzer zal gaan rommelen?
De 18 inch velgen met superlage Pirelli P Zero banden zijn voor kenners nog een aanwijziging. De vetleren, omvangrijke Recaro sportstoelen zorgen binnenin voor wat sportwagensfeer, maar beperken ook nogal de zitruimte achterin. Weer iets voor de deskundigen: de sierpanelen op dashboard, portieren en middenconsole zijn van èchte koolstofvezel gemaakt. Net als de sierdeksels bovenop de motor.

In één ruk

De dubbele uitlaat dempt heel doeltreffend, zodat het alweer alleen ingewijden zijn die horen dat deze zescilinder een stuk agressiever grauwt dan de doorsnee Audi V6. Rijdend valt het geluid buiten de stad al gauw weg tussen een vleugje windruis en redelijk wat bandengeluid. We betrappen de RS4 er zelfs op dat hij gevoelig is voor resonantie, en neigt tot dreunen op zijn straffe vering. Bij een volgas-sprint blijft de brullende V6 toch nog beschaafd klinken.
Klassiek turbo-gedrag in het kwadraat (want: twee turbo's); de RS4 jaagt in één ruk naar de rode streep op de toerenteller bij 7000. Nervositeit is deze behoorlijk opgepepte motor in zoverre vreemd, dat je ook goed rustig kunt rijden. Haal je eens door, dan loopt de trekkracht perfect soepel op zonder 'turbo-gat'. Alleen bij snel het gas intrappen komt niet onmiddellijk een grote reactie; maar dan nog komt de vermogensopbouw wel soepel en niet in één klap op gang.
Dat er heel wat loos is in het vooronder merk je zeker wel, ook zonder het overvloedige vermogen fors aan te spreken. De koppeling pakt bepaald krachtig aan. Als je maar een béétje gas geeft voel je al stoten in de aandrijflijn wanneer je gas of koppeling niet zorgvuldig gedoseerd gebruikt.
Stoten doet de vering ook wel, wederom echter blijft het beschaafd. De RS4 ligt volgens de fabriek twee centimeter lager dan een gewone A4, maar als we de totale hoogte van de auto nemen is het verschil liefst 54 mm. Daarnaast is de RS4 liefst 66 mm breder dan een A4. Natuurlijk moet er bij dit prestatieniveau het een en ander verbouwd worden aan het onderstel. De vering is sterk progressief, in de praktijk haalt hij netjes de scherpe kanten van wegoneffenheden af maar veert vervolgens niet veel in. Stijf maar niet hard, dus.
De remmen zijn eveneens aangepast, als je doortrapt leveren ze een enorme vertraging. Alsof er een turbo op zit, zou je haast zeggen. De doseerbaarheid is prima, je wordt niet verrast door giftig grijpende remmen, maar hebt als het nodig is veel meer stopkracht dan in een standaard Audi. Met zulke enorme wielen gaat het sturen onvermijdelijk wat zwaar. Ook hadden we liever wat meer gevoel in het stuur gewild.
De RS4 gedraagt zich in principe heel neutraal in de bocht en plakt meer dan uitstekend aan de weg. Maar als je er 380 pk op loslaat reageert de auto toch heftig. Hij wil over zijn volle lengte naar de buitenkant van de bocht schuiven, laat je wat geschrokken gas los dan duikt het eerst de neus weer naar binnen in de bocht. Ga je echt veel te hard een bocht in dan is een forse dosis onderstuur je deel: de auto wil vooral rechtdoor.
Even een sprintje trekken? Voor je het weet rij je 190. Daar kom je uit als je even voluit gaat in de derde versnelling... met nog drie versnellingen over. Het geeft meteen de beperking van de RS4 aan. Je kunt er in ons land zo weinig mee. Het leven begint in deze auto pas vanaf 200 km/h. Mocht u het zich afvragen: daar kun je in 17 seconden komen. De 0-100 sprint haal je makkelijk in zes seconden en volgens Audi zit er zelfs vijf tellen in.
Waar doe je het voor? Je kunt de Audi RS4 niet afdoen als een boodschappen-racer. Zie het als een collega van dure Porsche-toppers. Zonder meer geschikt voor dagelijks gebruik, maar plezier heb je er pas van als je hem 'erbij' hebt, voor gebruik op zon- en feestdagen.

Signalement

Merk Audi
Model RS4 Avant
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 97.381

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V6
Cilinderinhoud 2.671 cc
Maximaal vermogen 280 kW / 380 pk bij 7.000 tpm
Maximaal koppel 440 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 62 l
Lengte / breedte / hoogte 4.525 mm / 1.799 mm / 1.386 mm
Wielbasis 2.607 mm
Massa leeg 1.620 kg
Laadvermogen 550 kg
Banden255/35YR18Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 4,9 s (fabrieksopgave: 4,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 5,3 s / 6,8 s
Brandstofverbruik 12,0 l/100km
CO2-uitstoot 288 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum