Alfa Romeo Giulia (2016-heden) - Occasion Aankoopadvies
Zeker weten een echte Alfa
33 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
- Luc Vranken, Louis Blom
- Occasion koopadvies
Toen de eerste, echt nieuwe Alfa tien jaar geleden aan de wereld werd voorgesteld, waren de liefhebbers dolenthousiast. Een echte Alfa! Maar kun je een gebruikte met een gerust hart kopen?
Waarom is de Giulia een echte Alfa Romeo?
Hij is sterk en sportief gemotoriseerd en ligt uitnodigend op de weg. In technisch opzicht is de Giulia helemaal bij de tijd als hij aan de start verschijnt in 2016. Hij staat op het zogeheten Giorgioplatform en maakt bijvoorbeeld gebruik van aluminium voor sommige carrosseriedelen en voor de cardanas. Aan de basis staat de 2.0 Turbo MultiAir2 viercilinder van 200 of 280 pk en een van Ferrari geleende 2.9 biturbo V6 die liefst 510 pk op de been brengt. Daarnaast een groot aantal dieselvarianten gebaseerd op het 2,2 liter MultiJet2 blok. 99,9 procent heeft de achttraps sequentiële automaat. Normaliter heeft de Giulia achterwielaandrijving, zelfs die brute Quadrifoglio! Deze kun je echter ook met 4WD krijgen, net als de sterkste 2.0 T en diesel.
Wat gebeurde er na de introductie?
Voor modeljaar 2019 en 2020 moderniseert Alfa de diesels met AdBlue technologie naar de Euro6 standaard. Het beeldscherm groeit van 6,5 naar 8,8 inch en krijgt touchbediening. Tevens worden Apple CarPlay en Android toegevoegd, evenals een telefoonlader, over the air software updates en een nieuwe automaatpook in de middenconsole. Alfa doet er meteen drie assistentiesystemen bij: adaptieve cruisecontrol, rijstrookassistentie en dode-hoekwaarschuwing. De laatste zichtbare verandering is het nieuwe stuur. In 2021 completeert de 540 pk 2.9 V6 GTAm de Quadrifoglio en vervangt de 2.2 JTDm AWD de 2.2 JTDm. De laatste update volgt in 2023 met een nieuw instrumentarium, een nieuw vormgegeven grille, LED-koplampen en nieuwe achterlichten.
Kun je hem zonder gevaar tweedehands kopen?
Om die vraag te beantwoorden maken we een proefrit met een vijf jaar oude 2.0 T met bijna 100.000 kilometer ervaring.
De viercilinder turbo genereert met deze ‘specs’ 200 pk, hoewel de eerste eigenaar hem heeft laten chippen tot 280 pk. Hij is er bijzonder zuinig op geweest. We zien amper of geen gebruikssporen. Zelfs de zo kwetsbare zijwang van de bestuurdersstoel is in takt. De motor start je met een drukknop op het stuur. Daar zitten meerdere functies zoals cruise control en de radiobediening. Op de middenconsole de i-Drive-achtige druk/draaiknop zoals BMW die in 2000 introduceerde. Verwacht geen moderne, grote displays. Deze Alfa is daar (net) te oud voor. Als er iets snel veroudert, is het wel infotainment en connectivity.
Hoe rijdt een tweedehands Giulia?
Ach, zet alles uit en geniet van het rijden. Want als er één talent is waarin deze Giulia uitblinkt dan is het wel sturen en rijden. In deze volgorde. En wat is dat onderstel communicatief en best nog comfortabel tegelijk. De motor/bak combinatie past perfect in deze Giulia. Met de standaard 200 pk ben je al ronduit goed bediend.
Het is wijs om een auto te kiezen voorzien van parkeersensoren. Niet alle Giulia’s verlieten de fabriek in Cassino met die voorziening.
Wat zijn de aandachtspunten van een gebruikte Giulia?
Ook de Giulia is niet immuun voor problemen. Wel zit er een merkwaardige discrepantie tussen Nederlandse beoordelingen en die in ons omringende landen. De AutoWeek reviews zijn over het algemeen zeer lovend. Een reviewer met een 2.0 T die in 320.000 kilometer slechts één storing had, zegt veel, zo niet alles over een goede betrouwbaarheid. Als er al fouten worden gerapporteerd is het meestal de zwakke fabrieksaccu die tal van elektronische storingen veroorzaakt en zelfs functies uitschakelt als hij onder de zeventig procent van zijn capaciteit zakt.
Vanuit het buitenland waaien er minder milde beoordelingen over. Zo vallen er uit het niets auto’s stil. Een oplichtend motorlampje zonder dat er iets aan de hand is of een niet functionerend start/stopsysteem komen ook vaak voor. De lijst met storingen gaat verder met ‘misfires’ bij de 2.0 T motoren en oververhitte katalysatoren die op hun beurt de elektrische kabels en connectoren kunnen aantasten met elektrische storingen tot gevolg. Dit geldt voor auto’s uit 2017 en 2018. ABS en achterremmen behoren ook tot de pijnpuntenlijst.
Voor welke Alfa Romeo Giulia moet je gaan?
De aandrijftechniek behoort tot de sterke punten van de Alfa Giulia. Motorisch zitten ze goed in elkaar. Het zijn met name de toebehoren waar je aandacht naar uit moet gaan.
De 2.2 JTD heeft een distributieriem die elke 100.000 kilometer moet worden vervangen. Kijk dus of die vers is of dat hij toe is aan een nieuwe. Daarnaast kent deze motor een aantal typische dieselkwalen: EGR kan verstopt raken evenals het roetfilter. De 2.0 MultiAir2 benzinemotor heeft een ketting en daarover bestaan geen klachten. De 2.9 V6 - ingekocht bij Ferrari - is een zeer sterke motor. Koelvloeistoflekkage komt voor, net als een radiateur die de geest geeft en een koelventilator die niet meer aanslaat. De kans is groot dat je voor een versie met de ZF achttraps automaat gaat. Let op de schakelmomenten of die soepel verlopen. Er zijn ook meldingen van problemen met de koppelomvormer. Als die defect is, merk je dat aan schokkerig schakelen en/of trillingen in de aandrijflijn. In sommige gevallen wil de auto niet eens meer wegrijden.
Wat zijn nog meer zaken om op te letten?
De gecompliceerde wielophanging is stevig uitgevoerd, maar de draagarmrubbers slijten waardoor er meer ruimte in de ophangingsdelen komt. Je kunt het horen door de auto over een slecht wegdek te dirigeren.
Auto’s die tussen 14 november en 15 december 2017 zijn gebouwd zijn teruggeroepen naar de dealer vanwege vervuilde rem- en koppelingsvloeistof in het remcircuit en tussen de ‘hoofd’ en ‘hulp’ cilinder van de koppeling. Auto’s met de 2.0 T en de QV tussen 2016 en 2017 werden teruggeroepen vanwege een probleem met de lage-drukbrandstofpomp omdat sommige auto’s op snelheid stilvielen. Modellen tussen 2018 en 2019 rapporteerden een onnauwkeurig weergegeven brandstofniveau. Auto’s van 2017 en 2019 konden problemen hebben met de niet uitschakelbare cruise control door een softwareprobleem.
Welke motorisering verdient de voorkeur?
Het lijkt erop dat Alfa Romeo met de Giulia een - in de basis - betrouwbare auto heeft gebouwd. Eentje die wel door een inferieure accu de nodige malheur kan vertonen. Maar de bouwkwaliteit lijkt niet altijd heel constant waardoor er ook ‘maandagmorgenauto’s’ de fabriek hebben verlaten. Het verstandigst is om voor een zo jong mogelijke auto te gaan, bij voorkeur een 2.0 T. Voordat je tekent ga je ook na of het onderhoud volgens het boekje is uitgevoerd.
De Giulia wordt geprezen om zijn rijeigenschappen en stuurgedrag. De binnenruimte, met name achter, zou wat royaler mogen en voor een vakantietrip met z’n vieren heb je een dakdrager nodig. Een Giulia koop je met je hart. Weer eens wat anders dan met je verstand!