Wederom onzekerheid bij Opel
Eerder deze week werden er drie topmensen van GM aangesteld om de herstructurering van Opel te versnellen. Belangrijkste daarvan is Steve Girsky, die Nick Reilly opvolgt als topman van GM's Europese tak. Girsky speelde eerder al een belangrijke rol in het omkeren van de beslissing van GM om Opel te verkopen en nu lijkt de 49-jarige voormalig belegger wederom als redder van Opel te moeten fungeren. Eerder dit jaar verklaarde hij dat Opel "niet iets is wat we zomaar overboord kunnen zetten. Wij zien het als een integraal onderdeel van GM."
Dat neemt niet weg dat de vooruitzichten voor Opel op dit moment zeer onzeker zijn. Leek het bedrijf eerder dit jaar nog het breakeven punt (het punt waarop de uitgaven en de inkomsten gelijk zijn) te gaan halen, door de ontwikkelingen van de afgelopen maanden is deze prognose noodgedwongen losgelaten. Over het derde kwartaal noteerde Opel een verlies van 300 miljoen Dollar. Dat betekent dat de Europese tak van GM voor het tiende achtereenvolgende jaar verlies gaat draaien. Omdat de vraag in de komende jaren naar verwachting niet zal aantrekken, zal er dus aan de kant van de uitgaven gesneden moeten gaan worden. Dit betekent onder meer dat het sluiten van faciliteiten en ontslagen op dit moment niet uitgesloten kunnen worden. Volgens de vakbonden is verlies van banen echter geen optie, aangezien hierover eerder afspraken zijn gemaakt die tot eind 2014 gelden. Een andere mogelijkheid zou een gecontroleerd, gedeeltelijk faillissement zijn, maar de precieze constructie daarvan is moeilijk te voorspellen.
Verkoop
Ook de geruchten over een mogelijke verkoop van het merk willen maar niet verdwijnen, zeker niet nadat de hoogste baas van General motors, Dan Akerson, die sowieso al niet echt dol is op Opel, verklaarde dat "niets uitgesloten kan worden". Toch lijkt een verkoop niet voor de hand liggend, aangezien het merk op dit moment op z'n zachtst gezegd instabiel is en kopers dus moeilijk te vinden kunnen zijn.
Volgens analisten zijn de gebeurtenissen bij Opel een voorbode van wat de industrie de komende jaren te wachten staat. Een anonieme bron vertelde persbureau Reuters: "Wat je hier ziet is een voorbode van een gigantische herstructurering, en ik denk niet dat die beperkt blijft tot GM. Europa heeft te lang uitgesteld en staat op het randje van een complete meltdown." Naar verwachting komt General Motors begin 2012 met een nieuw plan voor de herstructurering van de Europese tak.