Waarom de alledaagse Skoda Octavia Combi wel degelijk liefhebbers aanspreekt

(Ruim) 25 jaar

Skoda Octavia Combi

Er zijn van die dingen die je in bijna elk huishouden tegenkomt. Een soeppan bijvoorbeeld, een eetkamerstoel, een pot pindakaas, een wasmachine, een Skoda Octavia Combi. Die auto bestaat dit jaar 25 jaar. Als je maar de juiste mensen spreekt, is hij ineens veel minder alledaags dan je op basis van zijn imago zou denken. In het kader van 25 jaar Octavia Combi troffen we twee enthousiastelingen met een eerste en derde generatie van de Tsjechische stationwagon. 

De kans bestaat dat de Skoda Octavia Combi meer fans heeft dan er autoliefhebbers zijn. Die fans zijn doorgaans mensen die niet bijzonder geïnteresseerd zijn in het fenomeen ‘auto’ en vooral een praktisch, betrouwbaar en betaalbaar vervoermiddel zoeken. De autoliefhebber, dat was nooit de doelgroep voor de Skoda Octavia Combi en dat gaat al 25 jaar prima. Met het bereiken van dat jubileum verdient de Octavia Combi een feestje. Zelfs autoliefhebbers zijn daarop uitgenodigd, want ook voor hen is er vermaak. Ruim voldoende, zelfs.

Eerste Octavia tijdloos

Pas nu, een kwarteeuw na de introductie van de eerste Octavia Combi, zie je hoe tijdloos die auto is. Niet zo raar natuurlijk, want het strakke koetswerk werd getekend door de Belg Dirk van Braeckel, en die wist wat hij deed. Toen de eerste Octavia werd geboren – in 1996, twee jaar voor de eerste Combi - was Skoda net opgeslokt door de grote Volkswagen Group. Dat bracht het Tsjechische merk een wondere wereld vol mogelijkheden waarvan het tot dan alleen maar kon dromen. Niet alleen een topontwerper als Van Braeckel, maar ook het gratis gebruik van het onderstel en de techniek van verkooptoppers als de VW Golf en de Audi A3. Het vertrouwen in die beproefde techniek en de ontwerpkunst van Van Braeckel en de prettige prijsstelling van Skoda deden het bijna ondenkbare gebeuren: steeds meer Nederlanders waagden aarzelend de stap en kozen een Skoda, een merk dat voorheen alleen bekend was van verhalen over bizar weggedrag, roest en onbegrijpelijke problemen. Het kan verkeren.

Skoda Octavia Combi

Combi 1.000 euro meer dan Octavia hatchback

De komst van de Octavia Combi maakte het succes definitief. Hollanders houden nou eenmaal van een ruime station, zeker als die prettig geprijsd is. Dat was de Skoda Octavia sowieso al. Een Combi kostte maar duizend euro meer dan een hatchback, en voor dat geld kreeg je een kofferbak waar je u tegen zegt: maximaal 1512 liter. De ruimte in die kofferbak zou de Octavia Combi groot maken, letterlijk en figuurlijk. In de vier generaties van de Octavia zou de Combi altijd de verkooptopper blijven en hoewel techniek, veiligheid en infotainment grote stappen zouden maken bleef die kofferbak een constante factor. Die is gewoon altijd groot gebleven.

Een blik in de verkoopcijfers van de Octavia schetst het beeld van een succesvol leven. Oké, in 1997 moesten Nederland en de Octavia nog even aan elkaar wennen, met nog geen vierhonderd verkochte exemplaren, maar in het geboortejaar van de Combi was de verkoop al bijna verdrievoudigd. Die stijgende lijn zou bijna onverminderd doorzetten tot 2014, het jaar waarin Skoda maar liefst 13.913 Octavia’s van de derde generatie wist af te zetten. De Combi was toen al jaren met afstand de populairste Octavia. Het motorenaanbod groeide met de verkoopcijfers mee. In den beginne kon de klant kiezen tussen een 1,6 of 1,8 turbo op benzine, of de vroege incarnatie van VW’s TDI-diesel. In topjaar 2014 moest de consument al een keuze maken uit vier TSI-benzinemotoren en twee diesels, nog los van de tientallen uitvoeringen die daaraan werden gekoppeld.

Gezin of leaserijder: de Octavia was er voor iedereen. Nog steeds trouwens, want ook de vierde, meest recente generatie biedt nog voor ieder wat wils. De Octavia is er weliswaar niet meer als diesel, maar je kunt wel kiezen voor een Plug-in Hybride of Mild Hybrid. En hoewel duidelijk te zien is dat de huidige vierde generatie Octavia het moeilijk heeft tussen het geweld van alle SUV’s en cross-overs – onder andere uit eigen stal – is de Octavia Combi nog steeds een prima auto, met nog steeds een enorme kofferbak. 

Dennis Verhulst rijdt een RS: "ook leuk voor papa"

Skoda Octavia Combi

Aan Dennis Verhulst (38) hoef je eigenlijk niet eens iets te vragen. Dat zijn Octavia Combi – uit 2016, dus van de derde generatie – geen doorsnee grijze leasebak is, dat zie je meteen. Het is een RS, een zwarte met het Black Pack waardoor ook allerlei details vervaarlijk zwart zijn, en met vervaarlijk rode remklauwen achter de enorme 19-inch RS-velgen. Niet zonder trots vertelt Dennis dat hij zijn toch al niet kinderachtige Skoda heeft laten chiptunen, waardoor die nu 326 pk uitbraakt over zijn arme voorbanden. “Die houden het ongeveer een jaar uit”, concludeert Dennis. 

Skoda Octavia Combi

Dennis in de Skoda Octavia van Gijs Brands.

Dennis is autoliefhebber in hart en nieren

Hij is een autoliefhebber in hart en nieren die al heel wat bijzonders in bezit had. Van een Alfa Romeo 33 tot een Nissan 100 NX, van een Hyundai Coupé tot een Japanse Toyota Starlet Glanza. Audio, pk’s en snelheid, daar zit zijn passie. Maar ook Dennis werd ouder en wijzer, en kreeg een gezin. Zijn dochter Ylana werd geboren met een verstandelijke en lichamelijke beperking, waardoor ze moeilijk loopt, vaak in een rolstoel zit en ook regelmatig – soms snel – naar het ziekenhuis in Amsterdam moet, toch een hele rit vanuit Bergen op Zoom, waar het gezin Verhulst woont. Al die dingen werden belangrijke overwegingen toen er een nieuwe gezinsauto moest komen. “Dat Skoda bekend stond om de ruimte wist ik natuurlijk allang”, zegt Dennis. “Nu klink ik een beetje als een verkoopbrochure, maar zo is het wel. Een Golf Variant is niet ruimer, maar kost een klap meer. Dat slaat eigenlijk nergens op.” 

Skoda Octavia Combi

De Octavia Combi is de ideale auto voor het gezin Verhulst, vertelt Dennis. “Mijn dochter kan er, ondanks haar beperking, makkelijk instappen en haar rolstoel past erin zonder dat we die in hoeven te klappen. Dat maakt het verschil, zeker op de momenten dat we snel naar het ziekenhuis moeten. Daarom heb ik de auto ook laten chippen. Niet zozeer voor de pk’s, maar omdat we dan aanzienlijk verder komen op een tank benzine.” Dochter Ylana zelf (11) is ook zeer te spreken over de Octavia. “Hij is heel relaxed”, is haar oordeel. “Ik kan er makkelijk instappen, en als papa gas geeft voel ik me net Max Verstappen. Dan voel ik de kriebels in mijn buik.” Want ja, gas geven, dat is een verleiding die Dennis niet altijd kan weerstaan. “Ik heb natuurlijk niet voor niks een RS uitgekozen. Deze stond in Duitsland, maar toen ik ’m zag dacht ik meteen: ja hoor! Hij kostte serieus geld, maar heeft alle opties die ik wilde. Als je instapt is het één en al beleving, het vermogen is fantastisch en die roffel in de uitlaat is nog mooier. Ja, dit is een gezinsauto en ja, we hebben hem primair gekocht voor Ylana. Maar het moet óók leuk zijn voor papa.”

Skoda Octavia Combi

Gijs Brands rijdt eerste Octavia Combi 1.8T: "Dijk van een motor"

Een prachtige Octavia Combi van de eerste generatie, daarvan is Gijs Brands (41) de gelukkige bezitter. Dat zijn Octavia 1.8T inmiddels negentien jaar oud is en vier ton heeft gelopen, zie je nergens aan. Als monteur houdt Gijs zijn Skoda in topconditie. En ook hij rijdt er niet zonder reden in: “Ik vervoer veel spullen, dus heb ik ook altijd in iets groots gereden. Mijn vader woont al 26 jaar in Tsjechië, dus daar rij ik regelmatig naartoe en vaak neem ik dan veel mee. In Tsjechië heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Haar familie woont er nog, dus we komen er nu nog vaker en nemen nog meer mee. Mijn auto moet dus ruim en betrouwbaar zijn, maar ook betaalbaar. Dat was een reden om een Octavia Combi te kiezen. Ik wilde ook specifiek de 1.8T, dat is een dijk van een motor. En ik rij graag in iets dat een ander niet heeft. Vroeger had ik al eens een Skoda 120 LS Coupé. Daar ging mijn hartje wel sneller van kloppen, die had ik eigenlijk nooit moeten verkopen.”

Skoda Octavia Combi

Redelijk anoniem, deze Skoda Octavia maar gechipt tot 230 pk.

Ook Gijs heeft zijn Octavia laten chiptunen, en ook hij hoopte daarmee een beter verbruik te scoren. Met succes, vertelt hij. “Zelfs bij 150 op de autobahn haal ik nog 1 op 12. Die extra pk’s zijn trouwens ook heus leuk. Ik heb er nu 230. Niet om te gummen of te janken, maar gewoon om makkelijk te kunnen inhalen. Dat maakt het een ontzettend fijne auto.” Intussen geniet hij al elf jaar van zijn Octavia Combi, en plannen om die weg te doen heeft hij nog niet. Zeker, de RS van Dennis vindt hij gaaf, maar hij vindt ook dat de DSG-automaat afbreuk doet aan de beleving. “Handgeschakeld rijdt fijner, en het is nog beter voor het verbruik ook.” Ook over de nieuwe Octavia is Gijs duidelijk: “Het is een supermooie auto, maar er zit veel te veel digitaal spul op. Ik ben nog steeds blij met mijn oude Octavia. Zeker als ik door de bergen in Tsjechië rij. Dan is hij zo mooi dat ik echt nog geen nieuwe hoef.”

Skoda Octavia Combi

Gijs in de Skoda Octavia Combi RS van Dennis.

Die van 1998 was helemaal niet de eerste Octavia Combi

De eerste Octavia Combi in 1998? “Ja, kom nou!” horen we de kenners al denken. En ze hebben gelijk, want al in 1959 was er een Skoda Octavia. Dat was de opvolger van de 440-serie, die een flinke update kreeg en daarmee het achtste Skoda-model ooit werd. Octavia dus. Die auto was er ook als Combi, met een onder de kap een 1.2-liter motor. Groter dus dan de nieuwe Octavia, maar waar het blok van de nieuwste telg het tot 110 pk schopt, moest de oude het doen met een schamele 45 pk. Andere tijden, waarin de Octavia Combi evengoed populair was. De laatste rolde pas in 1971 van de band, precies 25 jaar voordat Skoda de naam ‘Octavia’ zou afstoffen voor een succesreeks die tot de dag van vandaag voortleeft.

Skoda Octavia productiemijlpaal

    Lezersreacties (36)

    Reageren

    Maak melding van misbruik

    Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

    Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.