VW en Skoda op SUV-pad

VW en Skoda op SUV-pad
Volkswagen gaat zijn compacte SUV toch in Duitsland produceren. Bij Skoda staat een soortgelijk model op stapel.
Volkswagen gaat zijn compacte SUV toch in Duitsland produceren. Bij Skoda staat een soortgelijk model op stapel.
Nadat Portugal bijna was aangewezen als productieplek voor de nieuwe compacte SUV van Volkswagen, is toch gekozen voor de thuisbasis in Wolfsburg. Het is de bedoeling dat daar vanaf 2007 een SUV op basis van de Golf wordt geproduceerd. Nadere details over die auto zijn nog nauwelijks bekend, wel gonst de typenaam Bedouin door de panden van VW.

Volkswagen is de afgelopen tijd druk aan het onderhandelen geweest met Duitse vakbonden over de productieplek van het nieuwe model. Daardoor is het gelukt een gewenste kostenvermindering van 850 euro per auto erdoor te krijgen. De vakbonden zijn op hun beurt gelukkig met het besluit omdat nu duizend banen zijn gered. Volkswagen heeft eveneens toegezegd dat een tweede nieuw model, dat in 2008 komt, in het Duitse Emden wordt geproduceerd.

Ook de Tsjechische Volkswagen-dochter Skoda gaat op de SUV-toer. Het management is vast van plan om een compact model, in de stijl van de Yeti concept car, in 2009 in productie te nemen. Eerst is het de beurt aan de Roomster. Deze mpv, die in de klasse valt van onder meer de Renault Modus en Opel Meriva, gaat begin volgend jaar in productie. De officiële presentatie is op de Autosalon van Genève en in de zomer van 2006 komen de eerste Roomsters in de showroom.

Overigens heeft Skoda grote plannen voor de toekomst. Er zijn plannen om in Rusland of Iran een fabriek te openen en volgend jaar komt het merk op de markt in Australië.