VriMiBolide: Yamaha OX99-11

Yamaha OX99-11

Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week de Yamaha OX99-11.

We draaien de klok terug naar het begin de jaren negentig. Het was niet alleen de tijd dat Senna, Mansell en Prost epische gevechten op de circuits leverden, ook was Yamaha actief als motorenleverancier in de koningsklasse van de autosport.
Alhoewel de auto's met Yamaha-motor nou niet bepaald vooraan meereden, ontstond bij de Japanners toch het idee om alle opgedane kennis te vertalen naar een straatauto. In 1992 besloot het merk de ontwikkeling van zo'n auto te starten, met als basis de OX99-motor uit de Formule 1.
Het eerste ontwerp –gemaakt door een Duits bedrijf- beviel Yamaha niet en dus wendde de Japanse fabrikant zich tot het Engelse IAD voor de verdere uitwerking van het project.
Ontwerper Takura Yura ontwierp de OCX-11 in de eerste instantie als éénzitter, maar uiteindelijk besloot Yamaha dat de auto toch plek aan twee personen moest bieden. Vandaar de '1+1' zitopstelling. Behalve de motor (die geknepen werd tot 400 pk) kwam ook de technologie voor de koolstofvezel panelen rechtstreeks uit de Formule 1.
Ook de samenwerking met IAD verliep uiteindelijk stroef en dus besloot Yamaha het project intern te voltooien. De uiteindelijke specificaties:

Motor: 3,5-liter V12

Vermogen: 400 pk

Gewicht: 925 kilogram

Transmissie: handgeschakelde zesbak

Topsnelheid: 350 km/h

0-100: 3,1 seconden

Een bijzonder spectaculaire auto dus, deze OX99-11. Maar net toen de ontwikkeling van de auto in de eindfase zat, diende zich een economische crisis aan. Niemand bleek uiteindelijk bereid om de 800.000 dollar te betalen die Yamaha voor de OX99-11 vroeg. En zo bleef het bij drie prototypes van deze bijzondere auto, allemaal gemaakt door IAD.

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.