VriMiBolide: Cizeta-Moroder V16T
Wat doe je als plaatjesproducent als je wel een beetje bent uitgekeken op het divagedrag van je artiesten? Juist, je start een automerk voor wat afleiding! Dat was precies wat producer Giorgio Moroder begin jaren negentig deed. En dus kwam hij in samenwerking met ingenieur Claudio Zampolli op de proppen met het merk Cizeta-Moroder.
Moroder had geen zin om een rolletje in de schaduw van Ferrari te spelen en dus zette hij grof geschut in voor z'n supercar. Het kan bijvoorbeeld kloppen dat het lijnenspel van de V16T je doet denken aan dat van de Lamborghini Diablo: beide auto's komen van de hand van designmaestro Marcelo Gandini.
Oorspronkelijke ontwerp Lamborghini Diablo
Interessant weetje: volgens insiders was het design van de V16T het oorspronkelijke ontwerp voor de Diablo, maar Chrysler (de toenmalige eigenaar van Lamborghini) vond het te extreem en zwakte het lijnenspel af. Dit tot grote onvrede van Gandini, die hierna naar Zampalli stapte met z'n originele ontwerp. Toegegeven: de vier koplampen van de Cizeta zijn inderdaad op z'n minst controversieel te noemen.
En ook onder de kap is het smullen geblazen, want de V16T heeft zoals de naam al aangeeft een V16 onder de kap. Het blok ontstond door het samenvoegen van twee V8 motoren en had een cilinderinhoud van zes liter. Dit resulteerde in een vermogen van 520 pk. Prestatiecijfers? De sprint naar 100 km/h kostte ongeveer 4,5 seconden en de topsnelheid lag op ongeveer op 330 km/h.
De cijfers zijn dus indrukwekkend, maar de Cizeta-Moroder V16T was meer een poseursauto voor de playboys dan een hardcore sportwagen zoals de Ferrari F40. De V16T had een weelderig interieur en bood goed plek aan mensen van langer dan 1 meter 80. Echt licht was de V16T dan ook niet met z'n 1.700 kilogram.
Einde in 1995
Het indrukwekkende uiterlijk en de fraaie motor ten spijt werd de Cizeta-Moroder V16T een onvervalste commerciële flop. In de periode tussen 1991 en 1995 bouwde de Italiaanse fabrikant slechts acht exemplaren, iets waar de vraagprijs van omgerekend 250.000 euro ongetwijfeld ook mee te maken had. Eén van de auto's ging naar de autogekke Sultan van Brunei. Tot 2003 werden er uiteindelijk nog drie exemplaren gebouwd, twee coupés en een spyder.
De Cizeta-Moroder V16T ging later gewoon als Cizeta V16T door het leven, omdat Giorgio Moroder z'n handen van het project af trok. Hij ging zich maar weer bezighouden met het produceren van plaatjes van Donna Summer en andere grootheden uit de nineties, z'n voormalige troetelkindje kwijnend achterlatend. Tekenend voor de malaise: bij de onthulling van de Cizeta zei de fabrikant vooral op afzet in Californië te mikken, maar de V16T heeft nooit een Amerikaanse typegoedkeuring gekregen. De Cizeta V16T: toch uiteindelijk een gevalletje 'schoenmaker, blijf bij je leest'.
Hier een video uit de jaren negentig met beelden van de onthulling én een rijdende Cizeta V16T (voor de lezers van onze mobiele site: http://www.youtube.com/watch?v=VLrucxI07jQ ).
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen