Volkswagen kan in heel Europa worden aangeklaagd om sjoemeldiesels

Nieuwe uitspraak

Volkswagen Wolfsburg fabriek HQ hoofdkantoor logo

Consumenten uit de landen van de Europese Unie (EU) kunnen in hun eigen land Volkswagen voor de rechter dagen voor claims die betrekking hebben op het dieselschandaal. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald

Door de uitspraak van de hoogste Europese rechter kan Volkswagen mogelijk talloze claims tegemoetzien van consumenten uit alle landen van de Europese Unie. In Nederland gaf de Consumentenbond eerder aan naar de rechter te zullen stappen.

Een Oostenrijkse rechtbank had bij het Hof de vraag neergelegd of zij bevoegd was te oordelen over een claim die daar was ingediend door een groep Volkswagen-bezitters die zich benadeeld voelden. Volgens de hoogste Europese rechter bepaalt EU-wetgeving dat een zaak in principe dient in het land waarin de beklaagde woonachtig is.

Als er sprake is van een onrechtmatige daad kan een zaak echter ook worden aangedragen in de plaats waar de schade is ontstaan. In het geval van de diesels van Volkswagen trad de schade op na aankoop van de auto, aangezien er op dat moment meer voor is betaald dan de echte waarde.

De consumenten in Oostenrijk willen compensatie voor het verschil tussen de aankoopprijs en de waarde van de auto op het moment dat bleek dat ermee was gesjoemeld.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (73) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.