Uitstootvrij met een V6: Alpine Alpenglow Hy6

Enorm veel nieuws voor zo'n klein merk

Alpine Alpenglow Hy6
Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6Alpine Alpenglow Hy6

Ben je huiverig voor een toekomst die uitstootvrij én vrij van verbrandingsmotoren is? Alpine laat in Parijs zien dat die twee niet noodzakelijkerwijs samen gaan. De Alpine Alpenglow Hy6 verstookt zijn waterstof namelijk in een gloednieuwe V6.

Als er een prijs was voor het meeste Parijs-nieuws in verhouding tot het formaat van het merk, dan ging die ongetwijfeld naar Alpine. De sportievelingen uit Dieppe presenteren naast de A390_B, de nog verse A290 en de A110R Ultime ook nog even de HY6, een waterstofracer met een twin-turbo 3,5 liter V6 met maar liefst 740 pk en 770 Nm. De zescilinder maakt maximaal 9.000 toeren per minuut en is gekoppeld aan een sequentiële transmissie met zes verzetten. Al het vermogen gaat naar de achterwielen en de Alpenglow heeft een topsnelheid van maar liefst 330 km/h.

Het knappe is: dat doet de door een V6 aangedreven Hy6 zonder een druppel benzine te verstoken. De auto rijdt namelijk op waterstof en maakt daar dus anders dan een Toyota Mirai geen stroom van in een brandstofcel, maar verbrandt het goedje alsof het benzine is. BMW deed dat al rond de eeuwwisseling, maar het is interessant om te zien dat de technologie kennelijk nog springlevend is.

Alpine Alpenglow Hy6

Dat we dit nog mee mogen maken: een gloednieuwe V6 in een concept-car

De Alpenglow Hy6 zelf is niet helemaal nieuw, maar een voortborduursel op de Alpenglow Hy4 die Alpine eerder toonde. Aan de buitenkant zit het onderscheid tussen de twee hem vooral rond het achterdek, waar de Hy6 onder meer een grotere vleugel en een verticale ‘stabilizer’ – zoals een vliegtuig – heeft. Onderhuids is het verschil aanzienlijk groter, want de Hy4 had – je raadt het al – een viercilinder aan boord.

Dat Alpine nu al zo lang op deze waterstof-trommel slaat, wekt de suggestie dat dit meer is dan alleen een vingeroefening. Alpine doet grootschalig onderzoek naar deze techniek en wijst op de veiligheid van de waterstoftanks en de potentie van deze aandrijfvorm. Het merk wil er in eerste instantie mee gaan racen en mikt daarvoor op de 24 uur van Le Mans van 2028. Wie weet zien we daarna ook wat van deze technologie terug in een productiemodel, maar zo ver is het nog lang niet.

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.