Toen in het nieuws: Philips Hunter Concept
Wat schreven we 25 jaar geleden precies voor artikelen en hadden we het een beetje bij het rechte eind? We vroegen het ons de laatste tijd - ook in verband met ons jubileum dit jaar - steeds vaker af en besloten dat het een goed idee zou zijn om wekelijks terug te blikken op onze eerste jaargang van 1990.
In AutoWeek 16 van 1990 hadden we een groot artikel over de Hunter Concept, een creatie van het Engelse I.A.D. in samenwerking met ons eigen Philips. De auto was bedoeld als 'auto van het jaar 2000', wat nu nogal oud klinkt, maar ten tijde van publicatie was het muziek uit de verre toekomst.
Wat schreven we?
Bij de ontwikkeling van de Hunter Concept speelde geld geen rol, de auto moest de meest geavanceerde technieken laten zien die in de verre toekomst beschikbaar zouden komen. We noteren een 2,8-liter V6 met 150 pk, vierwielaandrijving en een speciale rubberlak, volgens ons in 1990 'het meest interessante aspect van de auto'.
Uiteraard stopte Philips flink wat infotainment van de toekomst in de Hunter. Wat dacht je van een radio-cassettespeler, een autotelefoon en zes speakers 'voor de ideale akoestiek'?
Maar er was meer, bijvoorbeeld een uitklapbaar PC-systeem met alfa-numeriek toetsenbord en driedimensionale monitor. Bovendien had de Hunter een systeem 'dat op basis van kenmerken van het omringende landschap de snelste route naar huis uit kan zetten'.
De auteur plaatste hier in 1990 de nodige vraagtekens bij: zou Philips bij de ontwikkeling van dit systeem aan moerassen en dergelijke hebben gedacht? Het Carin-systeem in de Hunter stond ten slotte in verbinding met diverse satellieten.
Wat zeggen we nu?
Inmiddels kunnen we concluderen dat de lak van de Hunter zo ongeveer het minst interessante aspect van de concept-car was.
De auto had immers al een voorloper van het navigatiesysteem tot z'n beschikking, wie had toen kunnen bevroeden dat het overgrote deel van de Nederlanders 25 jaar later daadwerkelijk met zo'n systeem rijdt? Indrukwekkend dat Philips de potentie van navigatie anno 1990 al zag.
Aan de andere kant is het wel weer wonderlijk dat Philips ondanks deze visie in 1990 nooit een grote rol heeft gespeeld op de navigatiemarkt.
In 2000 was een navigatiesysteem nog altijd iets bijzonders, maar aan de andere kant hadden auto's toen al wel cd-spelers in plaats van cassettedecks en ook waren er destijds aanzienlijk modernere motoren beschikbaar. Pc's aan boord van productieauto's hebben we - gelukkig - nooit gezien.
Waardering?
Het is natuurlijk makkelijk om met de kennis van 2015 zo'n artikel af te kraken, maar het is jammer dat destijds niet helemaal duidelijk werd uitgelegd wat zo'n navigatiesysteem behelsde. De lak werd daarentegen iets te veel opgehemeld. We waarderen dit artikel daarom met een 6,5.