Tesla Semi eindelijk onthuld

Tot 800 kilometer actieradius

Tesla Semi
Tesla SemiTesla SemiTesla SemiTesla SemiTesla SemiTesla SemiTesla SemiTesla Semi
Tesla heeft in de Verenigde Staten het doek getrokken van de Semi, een elektrische vrachtwagen die net even verder blijkt te komen dan aanvankelijk werd aangenomen.

Al lange tijd wordt er uitgebreid gespeculeerd over de specificaties van Tesla's elektrische vrachtwagen. Zo zou de kolos een actieradius van tussen de 320 en 480 kilometer moeten krijgen. CEO Elon Musk gaf te kennen dat het bereik van de 'Semi' veel hoger zou liggen. Musk blijkt een man van zijn woord, want de elektrische kolos moet volgens de topman op de snelweg ruim 800 kilometer ver kunnen komen.

De Semi heeft een maximaal laadvermogen van ruim 36 ton. Vier elektromotoren, die de achterste vier wielen van de truck aandrijven, moeten het volgeladen gevaarte in 20 tellen aan een snelheid van 60 mph (96 km/h) kunnen helpen. Zonder oplegger verandert dat getal in 5. Opvallend detail: de cW-waarde van de Semi ligt met 0,36 nog iets onder die van de Bugatti Chiron (0,38).

Dit werkpaard, waarvan het uiterlijk al voor een groot deel werd weggegeven in de laatste teasers, beschikt over Enhanced Autopilot, een uitgebreidere versie van de Autopilot die momenteel in de Model S en Model X te vinden zijn. Het opladen van de Semi zal bij nieuwe Megacharger-stations gebeuren, laadstations die de Semi in 30 minuten weer een actieradius van 400 kilometer kunnen geven. De elektromotoren zijn in de basis nagenoeg hetzelfde als die in de Model X worden toegepast.

Opvallend gegeven: als bestuurder van de Semi zit je in het midden. Net als in bijvoorbeeld de McLaren F1 zijn links- en rechtsachter de bestuurder twee stoelen geplaatst. Net als bij de Model S en Model X het geval is, vind je in de neus van de Semi een kleine opbergruimte. Over een slaapcabine beschikt de Semi niet, maar dat kan in de toekomst veranderen. Aan weerszijden van het stuur zijn twee displays geplaatst waarmee de Semi zich laat bedienen. Op die displays wordt het beeld weergegeven dat de onder de zijspiegels gemonteerde camera's maken. In 2019 moet de productie op gang komen.

Tesla is overigens niet de enige fabrikant die een elektrische truck op de markt wil brengen. Onlangs liet dieselmotorengigant Cummins al een prototype van een dergelijke truck zien en ook Mercedes-Benz en Volvo zijn met het concept bezig.

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (190) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.