Terug naar de NAIAS van 1990

Detroit in ons geboortejaar

NAIAS 1990
NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990NAIAS 1990
Vandaag barst AutoWeek.nl uit z'n voegen door al het nieuws dat vanuit de North American International Auto Show in Detroit aan komt waaien. Voor wie genoeg heeft van al dat hypermoderne spul, zijn we teruggegaan naar de NAIAS van ons geboortejaar: 1990.

De North American International Auto Show werd voor het eerst al in 1899 gehouden, zij het in een iets andere vorm. Vanaf 1907 werd de Detroit Auto Show een jaarlijks fenomeen, al rommelde het enigszins tussen 1941 en 1953. Waar de Detroit Auto Show tot die tijd relatief klein was, richtte vanaf 1957 ook merken uit andere landen hun aandacht op de beurs van Detroit.

Vandaag gaan we terug in de tijd en reizen af naar 1990, ons geboortejaar. We hebben een selectie opvallende nieuwelingen voor je op een rij gezet.

Plymouth Voyager III Concept

De ruimteauto was in opmars en deze creatie van Plymouth was wel heel futuristisch. De Voyager III was een bizarre combinatie van een minuscuul wagentje met een enorme aanhanger. De achterwielen van de daadwerkelijke auto gingen - na het aankoppelen - op in de unit erachter. Onder de kap een 1,6-liter viercilinder die propaan slurpte. In de praktijk hebben we er - helaas - niet direct iets meer van teruggezien...

Oldsmobile Expression

Destijds ook in Chicago te zien, maar ook in Detroit kreeg deze druppelvormige stationwagon - een voorbode van wat later de derde generatie van de Ford Taurus/Mercury Sable werd - te zien. Het studiemodel was een zeszitter met drie zitrijen en beschikte over een regensensor achter, een Nintendo, een videorecorder en zelfs een stofzuiger. De ruim vijf meter lange Amerikaan werd aangedreven door een 235 pk sterke 2,3-liter viercilinder met een supercharger.

Buick Bolero:

Ook Amerikaanse merken sloegen in de jaren negentig massaal over op ronde ontwerpen. Buick wist met de Bolero - die in 1990 in Detroit stond - klassiek Amerikaans design te combineren met 'moderne' lijnen. Onder de kap een 3,3-liter V6. In 1992 introduceerde Buick een nieuwe generatie van de Skylark, een auto waarin we duidelijk kenmerken van de Bolero terugzagen.

Chevrolet Corvette CERV III

Chevrolet parkeerde in Detroit z'n derde Chevrolet Engineering Research Vehicle, een deels op de Corvette ZR-1 gebaseerd monster met een 5,7-liter V8 onder de kap. Dankzij twee turbo's was-ie goed voor 650 pk en - geholpen door een lage cw-waarde van 0,27 - een topsnelheid van 362 km/h. Een koolstofvezel jas, computergestuurde dempers, tractieregeling, vierwielaandrijving en vierwielbesturing: Chevrolet trok alle gadgets uit de kast om de show te stelen. Designinvloeden van de CERV III zagen we in 1993 terug bij de destijds nieuwe vierde generatie van de Camaro (foto 7).

Dodge Daytona RT Concept en LRT Concept

De hoekige Daytona was aan vervanging toe, en in 1992 zouden we een grondig herziene versie zien die z'n klapkoplampen inwisselde voor reguliere exemplaren. Met dit studiemodel werd daar alvast op vooruitgeblikt. Onder de kap een 2,2-liter viercilinder die de Daytona dankzij een turbo in zo'n 6 seconden naar 100 km/h hielp. Bovendien beschikte hij over vierwielaandrijving, maar de productie-Daytona moest het met achterwielaandrijving doen.

Dan was er de LRT, waarvan de naam staat voor - jawel - Little Red Truck. De dames en heren van Mopar lepelden een 5,2-liter V8 onder de kap, maar maakten vooral het uiterlijk erg opvallend. Een grote set lampen op het dak, lichtmetaal van de Dodge Viper en een flinke dosis sportief bumperwerk: dit moest de power-pick-up van de toekomst worden.

Nissan Gobi

Sinds jaar en dag zijn pick-ups niet aan te slepen in de Verenigde Staten. Nissan toonde in Detroit de Gobi Concept, een voorproefje op een compacte pick-up. Een 2,4-liter viercilinder met 136 pk zorgde voor de aandrijving. Het werkpaardje was afgeladen met opbergvakjes en ook van buitenaf toegankelijke bergmogelijkheden waren aanwezig. Nissan plakte er labels op met teksten als 'Things', 'Stuff', en 'Odds and ends'.

Chevrolet Corvette ZR1

Niet de eerste ZR1, want die kwamen in 1970 al tegen bij de derde generatie Corvette. Toch is deze in 1990 getoonde 'Vette ZR1 veel legendarischer. Onder de kap een 5,7-liter V8 met 375 pk, mede ontwikkeld door Lotus Engineering (destijds aan GM gelieerd). Op papier benaderde de ZR1 zelfs de Ferrari Testarossa, die voor 380 pk een 4,8-liter metende V12 nodig had. In 1993 ging de ZR1 er nog eens 30 pk op voorruit... Snel? Zeker. Vanuit stilstand naar 100 km/h in 4,4 seconden en een topsnelheid van 'boven de 290 km/h'...

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.