Supershowroom: Opel Astra
De BOB van autoland
Kadett A (1962)
Het Kadett-verhaal begon feitelijk al met de Kadett I uit 1937, maar voor deze terugblik starten we bij de Kadett A die in '62 werd gelanceerd. Eenvoud stond hoog in het vaandel, de Kadett moest immers een weerwoord bieden aan de Kever van eeuwige rivaal Volkswagen. Een auto voor de gewone man, maar dan met een watergekoelde motor voorin en een daadwerkelijk bruikbare bagageruimte. Leverbaar als tweedeurs sedan, als Coupé en als driedeurs station. In Bochum liepen 649.512 exemplaren van de band.
Kadett B (1965)
Slechts drie jaar mocht de Kadett het uithouden. Zijn opvolger was langer, breder én zwaarder dan zijn voorganger. Voor zijn uiterlijk liet Opel zich inspireren door de Rekord A. Voor het eerst sinds de Kadett I waren versies met vier portieren leverbaar. Van een sedan tot fastback en van Caravan tot Coupé: keuzemogelijkheden zat. Er zijn liefst 2.691.300 exemplaren geproduceerd.
Kadett C (1973)
We gaan in hoog tempo door naar de C Kadett. De laatste compacte Opel met achterwielaandrijving, geplaatst op GM's T-platform, deelde veel techniek met zijn voorganger, maar was moderner dan ooit. Een bekleed dashboard, minimaal een 1.2 onder de kap en een GTE-versie die zich ontpopte tot spectaculaire rallyauto met een 1,9-liter injectiemotor. Pak aan Golf GTI! Er zijn 1.701.076 exemplaren geproduceerd.
Kadett D (1979)
De hoekige vorm van deze Kadett kwamen we voor het eerst in 1979 tegen. De als driedeurs, vijfdeurs en stationwagen leverbare Kadett - er was zelfs een fastback waarbij alleen het onderste deel van de achterklep zonder ruit opensloeg - was een enorme stap ten opzichte van zijn voorganger: voorwielaandrijving, een nieuwe, moderne motorenfamillie, het zat er allemaal op, in of aan. Ook kon er voor het eerst gedieseld worden, en wel met een 1,6 liter metend blok.
Kadett E (1984)
De Kadett E leek in elk opzicht op zijn voorganger. Een jaren-80-saus werd met vol enthousiasme boven de Kadett uitgestort. Het kunststof was niet aan te slepen. Voor het eerst kwam de C-segmenter beschikbaar als cabriolet. Ernaast waren drie- en vijfdeurs hatchbacks, stations en een sedan leverbaar. Spannender was de GSi-uitvoering die met 150 pk de Golf GTI een paar slapeloze nachten bezorgde.
Astra F (1991)
De naam Kadett werd ingewisseld voor 'Astra', al werd de lettercode voor de genenraties wel overgenomen van zijn voorganger. Als kind van de jaren 90 had de oer-Astra ronde lijnen en werd hij zelfs als één van de eersten in zijn klasse met airco aangeboden. Leverbaar als hatchback, sedan, station én als door Bertone getekende cabriolet. Uiteraard was er weer een GSi-versie, nu mét tractiecontrole.
Astra G (1998)
Opel stoomde zich klaar voor de jaren 00 en deed dat met de Astra G. De auto die de Zafira A leven inblies, ging bijna 3 miljoen keer over de toonbank. Grille en motorkap vormden voortaan één geheel en de auto groeide aanzienlijk. De wielbasis ging met een decimeter vooruit. Een GSi-versie is er niet geweest; in plaats daarvan was de driedeurs hatchback er als 2.0 Turbo OPC met 200 pk. Voor het eerst was er een Astra Coupé, net als de Cabriolet door Bertone op papier gezet. Helaas staat deze generatie Astra bekend om zijn roestvorming.
Astra H (2004)
Van sober naar uitgesproken: de Astra H liet een breed, lachend front zien en werd met name als driedeurs sportiever in de markt gezet. De driedeurs heette voortaan GTC - afgeleid van de hatchbackversie van grote broer Vectra die GTS werd genoemd - en natuurlijk was er een vijfdeurs en een stationversie. De Coupé smolt samen met de Cabrio en ging voortaan als TwinTop met stalen klapdak door het leven. De sedanversie is bij ons nooit geleverd.
Astra J (2009)
De voorlaatste Astra kennen we als dat model waarvan we de driedeurs 'GTC' zelden op kleiner dan 19-inch schoeisel zien staan. De GTC was sportiever dan ooit getekend en ditmaal kwam de sedan wél onze kant op. Turbomotoren werden gemeengoed en zodoende was deze Astra, die als ietwat zwaarlijvig te boek staat, leverbaar met een hele rits 1,4- en 1,6-liter turbomotoren. De GTC was er uiteraard als OPC met 280 pk, sterker nog: deze is nog steeds te koop.
Astra K (2015)
De huidige Astra gooit metershoge ogen in onze dubbeltests en weet tot op heden elke confrontatie succesvol te doorstaan. Hij is er momenteel alleen als vijfdeurs en station. Wie een knetterharde OPC-variant wil, moet genoegen nemen met het vorige model.