Stellantis verwacht grotere problemen door chiptekort

Meer productievertraging

Peugeot fabriek

Stellantis verwacht dat dit kwartaal de problemen door het wereldwijde chiptekort groter zullen zijn dan in het voorbije kwartaal.

Stellantis, het bedrijf achter automerken als Peugeot, Opel, Fiat en Jeep, denkt dat de productieproblemen door het wereldwijde chiptekort dit huidige tweede kwartaal groter zullen zijn dan in de eerste drie maanden van het jaar. Toen produceerden de verschillende merken van Stellantis 190.000 auto's minder dan gepland, 11 procent van de geplande productie. In de huidige periode zal de productie nog verder achterblijven, verwacht het concern. Concrete cijfers noemt het daarvoor nog niet. Wel verwacht het dat in het tweede halfjaar de situatie weer wat normaliseert. Eerder gaven ook Volkswagen en Ford al aan dat er nog moeilijke tijden aan zitten te komen, maar dat het er voor het tweede halfjaar wat gunstiger uitziet.

Stellantis maakte verder bekend wel meer omzet te hebben behaald in het eerste kwartaal dan in de eerste drie maanden van coronajaar 2020. De inkomsten stegen met 14 procent tot €37 miljard euro. Stellantis leverde 1,56 miljoen auto's af, wat een toename van 11 procent was. Eind april werd al bekend dat Stellantis in het eerste kwartaal met personenauto's en lichte bedrijfsauto's bij elkaar het grootste marktaandeel in Europa had van alle autofabrikanten.

Door chiptekorten hebben verschillende automerken al meerdere keren fabrieken stil moeten leggen. Dat gebeurde bij de meeste Amerikaanse en Europese autofabrikanten al in de afgelopen maanden. Autofabrikanten schroefden aan het begin van de coronacrisis hun productie en hun bestellingen terug. Tegelijkertijd nam de vraag naar computers en mobiele telefoons voor thuiswerken en zaken als spelcomputers ter vertier tijdens de lockdowns toe, waardoor de autobedrijven met nieuwe bestellingen achter aan de rij kwamen te staan.

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.