Slim: ZF's regeneratieve dempersysteem
De term 'regeneratie' zien we meestal in combinatie met een remsysteem. Het opslaan en hergebruiken van de energie die vrijkomt tijdens het remmen is dan ook een bekend fenomeen. ZF, een bedrijf dat we vooral kennen van de in een breed scala aan auto's gemonteerde versnellingsbakken, komt nu met een geniale toepassing van in de basis hetzelfde systeem: in het onderstel.
Het Duitse bedrijf noemt de vinding 'GenShock-technology'. Het systeem werkt in de basis hetzelfde als een 'normale' actieve schokdemper, wat betekent dat de dempkracht kan worden aangepast aan het soort ondergrond en de rijsnelheid. Het verschil is dat als de demper wordt ingedrukt, bijvoorbeeld in een bocht of bij oneffenheden, de vloeistof uit de demper langs een pomp wordt geperst, die de energie doorgeeft aan een elektromotor die het op zijn beurt doorgeeft aan de accu.
Hier blijft het echter niet bij, want de dempers zijn ook nog in staat een wiel op te tillen, zodat bij een lekke band een krik overbodig is. Dit lijkt dan ook een ideaal systeem voor de hybride SUV's en terreinwagens die de laatste tijd geïntroduceerd worden. Helaas is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen: in welke auto we dit voor het eerst gaan terugzien is nog niet bekend.