Proces tegen gevallen Volkswagen-topmannen van start gegaan

Voor de rechter

Martin Winterkorn

Vandaag begint in Duitsland het proces tegen de mensen, oud-bestuurders en -ingenieurs achter Volkswagens dieselschandaal. De bestuurders hangen gevangenisstraffen tot wel tien jaar boven het hoofd.

Vier aangeklaagden verschijnen voor de rechtbank in de stad Braunschweig. Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn (foto) is niet aanwezig in verband met gezondheidsproblemen; hij herstelt van een heupoperatie. Zijn proces is uitgesteld. Onder meer voormalig Audi-topman Rupert Stadler is wel present. De voormalige werknemers van het Volkswagen-concern worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog. Vanwege de coronacrisis is de rechtszaak meermaals verschoven. Er zijn inmiddels ook nog meer oud-managers van Volkswagen aangeklaagd vanwege de fraude.

De officier van justitie beschuldigt de managers concreet van commerciële en bende-achtige fraude met gemanipuleerde software in elf miljoen dieselauto’s. De auto’s stoten tijdens het rijden vele malen de toegestane hoeveelheid schadelijke stikstofoxiden (NOx) uit. Tijdens emissietesten leek het echter alsof de diesels schoon genoeg waren. Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software had valsgespeeld bij emissietesten.

Een lang en slepend proces ligt in het verschiet. Er zijn tot dusver 133 zittingsdagen gepland en naar verwachting gaat de rechtszaak tot 2023 duren.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (36) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.