Opel Zafira op aardgas
Over het rijden met de Zafira op aardgas kunnen we heel kort zijn: je merkt er eigenlijk niets van. Een Zafira 1.6 op benzine rijdt precies hetzelfde als de Zafria 1.6 CNG. En CNG staat voor Compressed Natural Gas en dat is weer precies hetzelfde goedje als waar u thuis de piepers op kookt: aardgas. Pas als je de prestaties gaat meten, dan kom je wat verschillen tegen. De aardgas-Zafira is zo'n 80 kg zwaarder en dat heeft wat invloed op de sprint en de topsnelheid: die liggen wat lager.
En je kunt ook al niets zien aan de Zafira CNG. Er staat niets achterop, niets op de zijkant en zelfs onder de motorkap is het zoeken naar aanwijzingen. Pas achter het tankklepje is het echt duidelijk: ook nog een vulnippel voor gas. Binnen in de Zafira zit op het dashboard een knopje met het symbool van een benzinepomp erop. Daarmee schakel je over van gas naar benzine, of andersom natuurlijk. Doe je dat onder het rijden, dan houdt hij een fractie van een seconde in en gaat vervolgens gewoon weer verder.
Feitelijk is hij natuurlijk wel anders. Onder de auto hangen namelijk vier grote gastanks, die samen een inhoud hebben van 111 l. Daar gaat genoeg gas in om zo'n 400 km mee te kunnen rijden. De tank voor gewone benzine is maar 14 l groot en is dus niet meer dan een reservetank. Om de motor geschikt te maken voor aardgas werd hij op een paar punten gewijzigd. Zo heeft hij twee rijen brandstofinjectoren (één voor gas, één voor benzine) en kleppen die aangepast zijn aan de hogere verbrandingstemperatuur. Het reservewiel wordt vervangen door een spuitbus met reparatiemiddel.
Wat moet je ermee?
Maar als je bedenkt dat je in Nederland maar op een handvol plaatsen kunt tanken en dat de meerprijs voor zo'n aardgas Zafira zo'n negen of tien mille (prijs is nog niet definitief vastgesteld) is, waarom zou je dan in vredesnaam zo'n auto bestellen?
Daar zijn twee redenen voor te bedenken. Wie toevallig in de buurt woont van een van die aardgasvulpunten, gooit voor zo'n 11 gulden z'n tank vol. De houderschapsbelasting is gelijk aan die van een auto op LPG. Maar door die enorme meerpijs voor de installatie zul je per jaar zo'n 30.000 km moeten rijden om te gaan 'verdienen' in vergelijking met normale benzine.
Dat is de ene reden; de andere is pure marketing. Het is een feit: een auto op aardgas stoot aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit. Nóg beter is natuurlijk waterstof als brandstof te gebruiken, want de uitstoot is dan nihil. Je houdt namelijk alleen waterdamp over. Maar de zogenaamde brandstofcellen, die voor de opwekking van energie uit waterstof moeten zorgen zijn nog niet klaar voor serieproductie en dat duurt ook nog wel een jaar of tien. Om in de tussentijd toch iets milieubewusts te hebben, komen Opel en een aantal ander fabrikanten met auto's op aardgas. En dus laat de doelgroep zich ook gemakkelijk omschrijven: mensen met een hart voor het milieu.
De Zafira 1.6 CNG is vanaf nu te bestellen.