Onderhoudstip - de turbo

Presteren onder druk

Video

Een turbo helpt om een krachtbron meer vermogen te leveren. Vandaag de dag hebben vrijwel alle motoren een turbo en is het een onderhoudsarm onderdeel, zolang je het onderhoud aan je auto tijdig en goed uitvoert.

Een turbo zit op een motor om vermogen te creëren. Hij is ooit uitgevonden om sportieve auto’s nóg meer kracht te geven; nu wordt hij vooral toegepast op kleinere motoren met weinig cilinderinhoud. Een turbo helpt dan om het vermogen op te krikken, zonder het nadelige extra brandstofverbruik van een motor met grotere cilinderinhoud. En in deze tijd van downsizing, oftewel het gebruik van automotoren met minder cilinders en minder cilinderinhoud, is het toepassen van een turbo dus heel normaal geworden in vrijwel alle nieuwe auto’s. Een driecilinder van 900 cc heeft door de bank genomen 70 pk vermogen, maar met turbo is dat ineens meer dan 100 pk.
Druk

Laten we eens kijken hoe het werkt. Een turbo bestaat uit twee delen: een uitlaatzijde en een inlaatzijde. In de uitlaatzijde zit een schoepenwieltje, dat wordt aangedreven door de uitlaatgassen die uit de motor komen. Door het draaien van dat wieltje, gaat een daaraan verbonden schoepenwiel in de inlaatzijde ook draaien en dat zorgt ervoor dat de inlaatlucht onder druk de cilinder in wordt geperst. En als je lucht onder druk hebt, heb je meer zuurstof en kun je meer brandstof inspuiten en daardoor levert de motor meer vermogen. Een turbo is een technisch hoogstaand product en is vaak op een moeilijk bereikbare plaats gemonteerd. Hierdoor is reparatie aan een turbo vaak duur. Maar wie het normale onderhoud van zijn auto op tijd en goed laat uitvoeren, heeft weinig omkijken naar de turbo. Let vooral op de smering, die is essentieel voor een turbo en het is dus belangrijk dat je de juiste olie gebruikt en die op tijd laat verversen.

APK of onderhoud nodig?

Regel je onderhoud bij één van de 425 Bosch Car Service autobedrijven en maak kans op fantastische Bosch prijzen.

Bekijk de actie