On Topic: 'Vrachtwagens oorzaak fileleed'

Gekantelde vrachtwagen (ANP)
"Op de A2 staat een file van 14 kilometer. Oorzaak is een geschaarde vrachtwagen." Hoe vaak hoor je een dergelijk bericht in de spits niet voorbijkomen? Zijn die vrachtwagens dan echt de aanstichters van ons fileleed?

Gisteren, dinsdag 25 november, was het weer feest op de Nederlandse wegen. Hoewel, feest … Er zal heel wat afgevloekt en -getierd zijn tijdens de ochtendspits. Tijdens de piek stond er, verdeeld door het hele land, ruim 300 kilometer file. Vertragingen liepen op tot ruim twee uur.

De opstoppingen hadden uiteraard diverse oorzaken. Zo was er op de A6 ter hoogte van Muiderberg een vrachtwagen met een lading glas gekanteld, met als gevolg drie afgesloten rijstroken, een kilometers lange file en dichtgelopen omleidingen. Op de A16 bij knooppunt Zonzeel reed een vrachtwagen tegen een pijler van een viaduct, waarna de vervoerder kwam vast te zitten en doorgaand verkeer geen kant meer op kon. Ook daar kon de weg pas na enkele uren weer worden vrijgegeven.

Deze druilerige dinsdagochtend is slechts een voorbeeld van hoe het kan misgaan. Het gebeurt namelijk wel vaker, ongelukken waarbij vrachtwagens betrokken zijn. En het vervelende is dat de gevolgen vaak van dien aard zijn dat het halve land meteen ontregeld is, en al helemaal wanneer de lading van de vrachtwagen (glas, vlees, olie, één of ander giftig goedje of erger nog: levend spul, zoals kippen of varkens) over het asfalt geslingerd wordt. Vandaar het gevoel bij veel automobilisten dat vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het fileleed.

Opvallend genoeg was er afgelopen maandag een bericht dat er in 2013 minder vrachtwagens betrokken waren bij ongevallen dan voorgaande jaren. Ten opzichte van 2012 nam het aantal ongelukken zelfs met 8 procent af – er zijn vorig jaar in totaal 2.182 ongevallen geregistreerd. Uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt bovendien dat vrachtwagens slechts voor 1 procent verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van files. Opvallender is wat dat betreft dat 80 procent van de vrachtwagenongevallen mens-gerelateerd is, en slechts 10 procent is het gevolg van falende techniek. Wat er precies wordt verstaan onder 'mens-gerelateerd', is ons niet helemaal duidelijk. Heeft het wellicht iets te maken met al die extreem goedkope buitenlandse chauffeurs, die het kennelijk niet zo nauw nemen met de Nederlandse regelgeving? Aan de andere kant ergert de Nederlandse automobilist zich doorgaans groen en geel aan vrachtwagens op de weg, waardoor pesterijtjes over en weer schering en inslag zijn – met alle gevolgen van dien. En ja, dan zit een ongeluk in een klein hoekje, om maar met een cliché af te sluiten.

Enfin, onze stelling luidt:

'Onzin, personenauto's zijn net zo goed verantwoordelijk. Sterker nog, als automobilisten de vrachtwagenchauffeurs iets meer zouden gunnen, zou dat een hoop schelen!'

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (102)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.