On Topic: Verlichting, eigenlijk heel logisch
Hoewel we de lente alweer stiekem in de bol hebben, kan het zicht nog altijd bar slecht zijn – of dat nu is vanwege de schemering 's ochtends of 's avonds, slechte weersomstandigheden of mist. En tóch zie je ontzettend veel bestuurders rijden die daar geen enkele rekening mee houden en lekker hun eigen gang gaan. Zij stampen net zo hard op het gaspedaal, rijden net zo dicht op je achterbumper en voeren bovendien geen deugdelijke of helemáál geen verlichting.
Wat bezielt die mensen? Hebben ze geen idee dat zoiets asociaal, of nee, levensgevaarlijk is om je 'onzichtbaar' door het verkeer te bewegen, of maakt dat ze gewoon geen bal uit? Of misschien zijn ze het wel vergeten, maar kom op: als de omstandigheden slecht zijn, sta je als automobilist op scherp. Bovendien zou het een automatisme moeten zijn om je verlichting in te schakelen wanneer dat nodig is.
Hoewel het gros van de nieuwe auto's vandaag de dag is uitgerust met automatische verlichting, betekent dat lang niet altijd dat dat afdoende is. In veel gevallen springt automatische verlichting veel te laat aan (bijvoorbeeld als een auto een tunnel in rijdt). En wat te denken van het fenomeen dagrijverlichting? Je moet ze eens de kost geven, die mensen die alleen aan de voorzijde verlichting voeren. Je kunt het de bestuurder eigenlijk nauwelijks kwalijk nemen, want de dashboardverlichting brandt in dat geval immers ook.
Enfin, het lijkt ons duidelijk. Onze stelling luidt zodoende:
'Het zou verplicht moeten worden om per definitie dimlicht te voeren, of de omstandigheden daar nu om vragen of niet. Het komt de veiligheid sowieso ten goede, dus waarom niet?'
Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.