On Topic: Tekort laadpalen zorgt voor stress

laadpaal renault
Elektrische auto's, ze blijven de gemoederen flink bezighouden, al is dat niet per se in positieve zin. De één vindt ze te duur, de ander vindt ze gewoon saai, en weer een ander klaagt over de teleurstellende actieradius. Toch rijden er intussen aardig wat e-auto's rond in ons land, en dat brengt een ander euvel met zich mee: een tekort aan laadpalen.

Volgens de Rijksdienst reden er op 31 december 2013 al ruim 30.000 plug-inhybrides en volledig elektrische voertuigen in Nederland rond. Op datzelfde moment waren er een krappe 6.000 (semi)publieke laadpalen verspreid door het land te vinden. Uiteraard heeft een groot deel van de e-automobilisten thuis een eigen paal voor de deur staan, maar eenmaal op pad voor een dagje uit of naar het werk beginnen de problemen. Dan is het zoeken geblazen naar een beschikbare paal.

Ook is duidelijk dat er nog een etiquette moet ontstaan als het gaat om plaatsmaken voor een ander elektra-dorstig voertuig. Het gebeurt nu immers nog te vaak dat een Ampera of Prius Plug-in volgeladen aan de paal blijft hangen terwijl zijn baasje op zijn of haar gemak aan het winkelen is. Wel zo makkelijk in hartje Amsterdam, waar ook gewone parkeerplekken bijzonder schaars zijn. En die Zoe maar nerveus rondjes rijden …

Maar wat doe je als je de auto 's avonds om een uur of elf aan de lader hangt? Dan ga je niet om twee uur 's nachts nog even naar buiten om de boel af te koppelen en de auto ergens anders te parkeren om plaats te maken voor een andere wanhopige e-automobilist. Toch? Kortom, het hele reilen en zeilen omtrent elektrisch rijden behoeft nog enige finetuning …

Met de komst van de e-Up wil Volkswagen-importeur Pon in samenwerking met energiemaatschappij Eneco een nogal bijzondere oplossing stimuleren: het delen van laadpalen. Mensen die de e-Up op basis van een maandabonnement rijden, hebben de mogelijkheid de paal die zij automatisch voor de deur krijgen, te delen met anderen. Inderdaad, dan komen er dus wildvreemden bij jou op de oprit staan, en daar heeft lang niet iedereen trek in. Daarnaast heeft minister Kamp van Economische Zaken vorig jaar al laten weten dat een openbaar netwerk geen oplossing is voor het tekort aan laadpalen.
De kwestie voor deze week luidt dus:

Het tekort aan laadpalen in ons land is zo groot dat het steeds minder zin heeft om met je elektrische auto op pad te gaan.

Stel jouw vraag met betrekking tot deze kwestie in de reacties hieronder – de drie sterkste inzendingen krijgen een plekje in onze rubriek in het blad én worden daar door de redactie beantwoord.

We zien je reactie graag tegemoet!

Lezersreacties (100)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.