On Topic: Smartwatch in de auto? Niet zo slim ...
Vooruit, ze zijn alweer een tijdje in omloop, maar nu Apple zich ook in de wereld van de slimme horloges stort, is het opeens wereldnieuws. En in ons land betekent dat meteen ook dat er allerlei gezellige regeltjes omheen moeten worden bedacht. Voor in de auto, bijvoorbeeld. Het dragen van een smartwatch achter het stuur zou namelijk zomaar eens verboden kunnen worden, blijkt uit navraag door techblog Alwayswith bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zo'n klokje staat namelijk in verbinding met je mobiele telefoon, en volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 is het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden nu eenmaal streng verboden.
Tja, dat roept toch de nodige vragen op. Om te beginnen heeft zo'n horloge van zichzelf geen telefoonfunctie. Dat wil zeggen: je kunt er op zichzelf niet mee bellen en er zit geen simkaart in. Je zou hooguit via een app en een wifi-verbinding met anderen kunnen communiceren, maar hoeveel auto's zijn er nu al voorzien van een eigen wifi-signaal? Daarnaast houd je zo'n smartwatch in feite niet vast. Nee, hij zit om je pols, net als elk ander huis-tuin-en-keukenhorloge, en die zijn ook gewoon toegestaan.
Inmiddels heeft de voltallige auto-industrie zich op de smartwatch gestort door allerlei handige foefjes aan het hebbedingetje te koppelen. Denk daarbij aan zaken als keyless entry, parkeerassistentie, de auto op afstand starten en voorverwarmen, you name it. Bovendien zou het infotainmentsysteem in diverse nieuwe auto's ook helemaal klaar zijn voor de smartwatch, waardoor je allerlei handige apps op het scherm in het dashboard kunt toveren. Maar of we daar in ons land dus ongestoord gebruik van kunnen maken, is nog maar de vraag.
Onze stelling luidt deze week:
'Door de Nederlandse voorliefde voor regeltjes en wetten worden dit soort revolutionaire ontwikkelingen hier hardhandig de kop ingedrukt. Dat zou best een tandje minder mogen.'
(Let wel: wij zijn voorstander voor veiligheid in het verkeer en keuren alle vormen van het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur af.)
Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.