On Topic: Ik wil mijn reservewiel terug!

Reservewiel
De echte kou laat nog even op zich wachten, dus de winterbandengekte is nog niet in zicht. Laten we het daarom eens hebben over het reservewiel, of eigenlijk het gebrek daaraan. Want die krijg je anno 2014 echt niet meer standaard op je nieuwe auto.

Het moet eigenlijk niet veel gekker worden. In de maniakale zoektocht naar onnodige ballast is in de loop der jaren het reservewiel bij veel nieuwe auto's (zo'n 92 procent) wegbezuinigd. Er moeten immers kilootjes bespaard worden om tot een gunstiger CO2-uitstoot te komen. En dat is weer interessant voor – je raadt het al – de bijtelling. Nu zal dat de particuliere autokoper aan de derrière roesten, want die kijkt niet op een grammetje CO2. Maar de leaserijder des te meer, en die is nu eenmaal veel belangrijker voor de auto-industrie dan de armlastige particulier. De enige mensen die nog in nieuwe auto's rijden, zijn immers zakelijke automobilisten.

Gevolg is wel dat al die leaseauto's zonder reservewiel achterin hun woon-werkkilometers maken. Mocht er dan onverhoopt een lekke band of zelfs klapband ontstaan, zit je met de gebakken peren. Nu is het zo dat veel van die auto's wel zo'n handig spuitbusje aan boord hebben, maar die werkt lang niet altijd naar tevredenheid, en bij een klapband heb je daar sowieso weinig aan. In dat geval moet de Wegenwacht worden opgetrommeld, en daar zit hem de crux. Het aantal keren dat de hulpdienst om die reden moest uitrukken is in de afgelopen tien jaar namelijk bijna verviervoudigd. In 2004 repareerde de ANWB nog 10.000 banden langs de kant van de weg, nu zijn dat er al 30.000. Nog eens 9.000 auto's moesten worden afgesleept naar een bandenbedrijf om daar vers rubber om de velg te draaien.

Onze stelling luidt daarom:

'De downsizemanie is zijn doel voorbij geschoten. Ik wil m'n reservewiel terug!'

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (161) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.