On Topic: Hij komt, hij komt ...
Als het aan onze landbestuurders ligt, neemt Nederland een voortrekkersrol als het gaan om de zelfrijdende auto. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft al aangegeven dat er volgend jaar uitvoerig getest gaat worden met autonoom rijdende personenauto's en vrachtwagens op de openbare weg. Aan de techniek zal het niet liggen; inmiddels laten talloze eerdere tests smetteloze resultaten zien en tonen de digitale automobilisten van verschillende fabrikanten zich uitstekende chauffeurs. De auto's van Google hebben wereldwijd miljoenen kilometers afgelegd zonder ook maar één ongeluk te veroorzaken, en dat zie je een menselijke bestuurder niet snel doen – al is het maar omdat je in een mensenleven maar moeilijk dit soort afstanden kunt afleggen. En het uitblijven van ongelukken, dat is de verzekeringsmaatschappijen natuurlijk een spekkie naar hun bekkie. Want reken maar dat er premies betaald moeten worden voor zelfrijdende auto's – er staat alleen tegenover dat de maatschappijen veel minder uit zullen keren, omdat er dus (als het goed is) veel minder ongelukken plaatsvinden. De mens aan boord lijkt nog het enige risico; wanneer die besluit het heft weer in eigen hand te nemen, neem de kans op een ongeluk weer aanzienlijk toe.
Ondertussen wordt er in verzekeringsland druk gediscussieerd over wie aansprakelijk gesteld moet worden in het geval van een ongeluk met autonoom rijdende auto's. Vooralsnog is daar nog niet veel eenduidigheid in, al laat Allianz, één van Europa's grootste autoschadeverzekeraars, weten dat de eigenaar van de zelfrijdende auto aansprakelijk wordt gehouden. Maar hoe zit dat als de software op hol slaat en het systeem besluit om pardoes te gaan spookrijden, zonder dat je als inzittende nog kunt ingrijpen? De gevolgen op een drukke dag zijn dan niet te overzien. Bovendien kun je de eigenaar, als die het al overleeft, moeilijk aansprakelijk stellen voor een dergelijke softwarefout. Moet je dan een Google verantwoordelijk houden? Of is de infrastructuur niet in orde, waardoor die niet compatibel is met de digitale chauffeur? En moet je dan de overheid aansprakelijk houden?
Je ziet, er zijn nog de nodige onduidelijkheden. En het plan is om de zelfrijdende auto in 2020 massaal in te zetten. Is vijf jaar genoeg om orde op zaken te stellen?
Onze stelling luidt:
'Leuk hoor, dat ons land zo nodig voor de troepen uit wil lopen, maar zullen we er eerst eens voor zorgen dat de wereld klaar is voor die nieuwerwetse ongein?'
Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.