On Topic: Helft importauto's is mee geknoeid
Iemand Tros Opgelicht gezien deze week? Het was weer een knap staaltje openmond-tv, met als onderwerp het terugdraaien van kilometertellers. Het programma heeft er in het verleden wel vaker aandacht aan besteed, maar deze aflevering was toch wel erg schrijnend, al is het maar om de boodschap dat er bij 30 tot wel 50 procent(!) van alle importauto's met de kilometerstand gerommeld is. In sommige gevallen is er rustig een tonnetje of meer teruggedraaid! Als je dan bedenkt dat er vorig jaar maandelijks om en nabij de 10.000 gebruikte auto's naar ons land zijn gehaald, dan snap je dat dit een serieuze zaak is. Een levendige business waarin bovendien een hoop geld omgaat. Een auto met een flink teruggedraaide klok levert nu eenmaal veel meer op dan een exemplaar met een hoge kilometerstand. Schemerige bedrijfjes en malafide handelaren verdienen zo een leuk extra zakcentje. In 2014 belandden er elke maand tussen de 3.000 en 5.000 occasions op de weg die dus lang niet meer zo fris waren als de tellerstand deed vermoeden.
Oppervlakkig
Tros Opgelicht claimt dat de RDW, die verantwoordelijk is voor de importprocedure, 'fraude met kilometerstanden zou faciliteren'. De huidige procedure is immers veel te oppervlakkig en behelst niet veel meer dan een visuele check van de kleur van het voertuig, het chassisnummer en de tellerstand op het moment van keuren. Bovendien geeft deze werkwijze kwaadwillenden kennelijk alle kans er vrolijk op los te hacken en kilometertellers massaal terug te draaien, zonder de kans daarbij gesnapt te worden.
Dat moet dus anders, en dat erkent de RDW ook. Maar die wordt naar eigen zeggen keihard tegengewerkt door het Europese Hof. Bovendien is er weinig steun vanuit diverse EU-landen (met uitzondering van België), die nauwelijks of helemaal niet aan kilometerregistratie doen. Met inbegrip van Duitsland, waar we juist de meeste auto's vandaan halen. Pas in 2018 is er zicht op verbetering en komt er EU-breed een nieuwe wetgeving, waarbij elk land individueel de kilometerregistratie moet handhaven.
Het lijkt er dus op dat je voorlopig beter zelf een ritje naar Duitsland kunt wagen en ter plekke af moet gaan op het TÜV-rapport (het Duitse keuringsbewijs). Daarop wordt bij een periodieke keuring de kilometerstand vermeld, dus dat is dan je enige houvast. Een andere mogelijkheid is om de kilometerstand bij de betreffende Duitse dealerorganisatie op te vragen. De auto moet dan uiteraard wel dealeronderhouden zijn geweest, en bovendien is het dan wel zo handig om een aardig woordje Duits te spreken.
Enfin, onze stelling luidt:
'Door het gebrek aan eendracht binnen de EU hoeven we de komende drie jaar geen verbetering te verwachten als het gaat om betrouwbare kilometerstanden van importauto's. Daarom kun je beter zelf je auto uit het buitenland halen.'
Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.