Nio ET9: snel swappen én snel laden!

Tot 600 kW!

Nio ET9
Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9Nio ET9

Tot op heden dachten wij dat de 5,10 meter lange Nio ET7 een waar vlaggenschip was, maar bij Nio zien ze nog een gapend gat boven in het gamma. Dat wordt opgevuld met deze Nio ET9, een luxe toplimousine die razendsnel kan laden.

Toegegeven: ten opzichte van concurrenten als de Mercedes-Benz EQS en BMW i7 komt de Nio ET7 nog wat lengte te kort. De Nio ET9 maakt dat goed en is met een lengte van 5,33 meter langer dan de EQS en maar een paar centimeter korter dan de i7. Zijn wielbasis van 3,25 meter overtreft die van beide concurrenten, waarmee al genoeg duidelijk wordt over de intenties van de ET9. Juist: ruimte. De ET9 is met 1,62 meter bovendien vrij hoog en heeft een vorm die ongebruikelijk kan worden genoemd voor dit segment. In plaats van de traditionele ‘three-box’-sedanvorm, met een aparte bagageruimte, is de ET9 een auto met een ver naar achteren doorlopend dak en een bolle rug. Daarmee ontstaat een liftback-achtig profiel, al is de ET9 stiekem een sedan. Qua design is de Nio ET9 geen verrassing: los van het formaat en zijn silhouet lijkt hij als twee druppels water op de ET7 en de ET5.

Dat is vanbinnen wel anders. De Nio ET9 lijkt in alles gericht op luxe directievervoer en heeft vier riante zitplaatsen en een enorme middenconsole, die als een soort brug van voor naar achteren door het interieur loopt. Achterin voorziet die ‘brug’ onder meer in extra opbergvakken, telefoonladers en klaptafeltjes. Ook zijn er grote schermen aangebracht op de rugleuning van de voorstoelen, zodat werk en privé vanaf de achterzetels op een zo praktisch mogelijke manier kunnen samensmelten.

Nio ET9

De Nio ET9 is niet alleen indrukwekkend door zijn formaat en voorkomen, maar vooral ook door zijn specificaties. Nio rept van een 900 volt-architectuur, die laadsnelheden tot maar liefst 600 kW mogelijk moet maken. Dat is niet alleen bijzonder in absolute zin, maar vooral ook bijzonder voor Nio. Dit merk liet hoge laadsnelheden tot nu toe min of meer liggen omdat het juist heilig geloofde in het wisselen van accu’s, dat altijd nog sneller is dan volladen. De ET7 komt bijvoorbeeld niet verder dan 140 kW, een schijntje in vergelijking met veel concurrenten. Volgens Nio kan de ET9 in vijf minuten voor 255 kilometer aan stroom verstouwen. Niet snel genoeg? Dan kun je natuurlijk ook als vanouds de accu’s wisselen, wat bij een van Nio’s recent aangekondigde 4.0-wisselstations in drie in plaats van vijf minuten gepiept zou moeten zijn.

De Nio ET9 is voor Chinese klanten vanaf nu bestelbaar en wordt in thuisland China vanaf 2025 afgeleverd. Dat duurt dus nog wel even, en over een Europese carrière rept het merk op het moment van schrijven helemaal niet.

Lezersreacties (95)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.