Nieuwe sterrenregen bij EuroNCAP

Peugeot 1007 - EuroNCAP
Mercedes-Benz A-klasse - EuroNCAPLexus GS - EuroNCAPDacia Logan - EuroNCAPRenault Clio - EuroNCAPSmart forfour - EuroNCAPFiat Stilo - EuroNCAPBMW 3-serie - EuroNCAPCitroën C1 - EuroNCAPOpel Zafira - EuroNCAPVolkswagen Passat - EuroNCAPHonda FR-V - EuroNCAPSuzuki Swift - EuroNCAP
De EuroNCAP heeft opnieuw 13 auto's getest op botsveiligheid. Zeven auto's kregen de maximale waardering van 5 sterren waarbij de Peugeot 1007 de hoogste score ooit behaalde.
De EuroNCAP heeft opnieuw 13 auto's getest op botsveiligheid. Zeven auto's kregen de maximale waardering van 5 sterren waarbij de Peugeot 1007 de hoogste score ooit behaalde.

De Peugeot 1007 haalde daardoor eveneens de beste score in de klasse van de compacte auto's. De Mercedes A-klasse wist de hoogste score ooit in de compacte middenklasse te halen. De Lexus GS wist dezelfde prestatie neer te zetten in de executive-klasse. Bij de Suzuki Swift en Honda FR-V is de meeste aandacht aan voetgangersveiligheid besteed, beide haalden hiervoor drie sterren.
In de Peugeot 1007 en Mercedes A-klasse werden voor het eerst een intelligente gordelssignalering toegepast voor de passagiers achterin. De slechtst presterende auto is de Dacia Logan. Nog niet zo heel lang geleden was een score van drie sterren helemaal niet zo slecht, tegenwoordig val je er mee uit de toon. Ook opmerkelijk is de deelname van de Fiat Stilo, een auto die al bijna 4 jaar op de markt is en pas nu onderworpen is aan een botsproef door de EuroNCAP. De Italiaanse auto scoorde een zeer acceptabele 4 sterren.
Gelijk met de bekendmaking van de nieuwe serie botsproefresultaten wil de EuroNCAP een lans breken voor stabiliteitsregelingssystemen. Volgens Claes Tingvall, voorzitter van EuroNCAP, zouden jaarlijks duizenden levens gespaard blijven als alle auto's met één of andere vorm van stabiliteitsregeling uitgerust zouden zijn. Hij adviseert autokopers te kiezen voor een auto met stabiliteitsregeling.

inzittenden protectiekind protectievoetgangers
BMW 3-serie 5 sterren4 sterren 1 ster
Citroën C1 4 sterren3 sterren 2 sterren
Dacia Logan 3 sterren 3 sterren 1 ster
Fiat Stilo 4 sterren4 sterren 1 ster
Honda FR-V4 sterren 3 sterren 3 sterren
Lexus GS 5 sterren 4 sterren2 sterren
Mercedes A-klasse 5 sterren 4 sterren2 sterren
Opel Zafira 5 sterren 4 sterren2 sterren
Peugeot 1007 5 sterren 3 sterren2 sterren
Renault Clio 5 sterren 4 sterren1 ster
Smart forfour4 sterren 2 sterren 1 ster
Suzuki Swift4 sterren 3 sterren 3 sterren
Volkswagen Passat 5 sterren 4 sterren 2 sterren