‘Negen op de tien rijscholen heeft steun nodig’

Omzet met 96 procent afgenomen

Rijles (foto: ANP)

De rijschoolbranche wordt door de coronacrisis hard geraakt. De omzet van rijscholen is met gemiddeld 96 procent afgenomen. Hierdoor vraagt vrijwel elke rijschool steun aan.

Dat blijkt uit een enquête van het vakblad Rijschoolpro onder 1.200 rijinstructeurs. 77 procent van de respondenten is zelfstandig rijinstructeur. Uit de rondvraag blijkt dat negen van de tien rijscholen gebruikmaakt van één of meerdere steunmaatregelen. De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is door bijna zeven op de tien ondernemingen aangevraagd. Ook de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), waarbij de regering € 4.000 uitkeert voor vaste lasten, wordt door een meerderheid aangevraagd.

Ondanks de negatieve cijfers heeft bijna 80 procent van de ondervraagden er vertrouwen in dat zijn onderneming de coronacrisis overleeft. Gemiddeld gezien kunnen de bedrijven hun lesauto’s nog vierenhalve maand stil laten staan voordat de reserves op zijn. De branche verwacht wel dat de lesprijs na de crisis omhoog zal gaan. De prijs voor 60 minuten praktijkles zal naar verwachting met € 3,00 toenemen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de maatregelen die moeten worden getroffen om aan de ‘anderhalvemetersamenleving’ te kunnen voldoen. Als niet langer met de ene leerling een volgende kan worden opgehaald, daalt het aantal leerlingen en daarmee dus de omzet.

Hoewel de lessen en examens stilliggen, zijn veel rijschoolhouders nog steeds druk in de weer. Eén op de vijf respondenten is aan de slag gegaan met de website en social media en tien procent doet ander (vrijwilligers)werk. Het beroepsverbod is op 23 maart ingegaan en geldt tot in elk geval 20 mei. Om teleurstellingen van kandidaten in de toekomst te voorkomen, annuleerde het CBR alvast alle momenteel ingeplande theorie- en praktijkexamens voor de auto voor de rest van het jaar. Meer dan 22.000 examens konden tot nu toe al niet doorgaan.

Lezersreacties (14)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.