"Door deze dieselfraude heeft Daimler grote schade aangericht aan consumenten, het milieu en de volksgezondheid. Wij vinden dat getroffen auto-eigenaren recht hebben op een eerlijke schadevergoeding voor de schade die hen is toegebracht", aldus DEJF-directeur Femke Hendriks.

Daimler, de Nederlandse importeurs en enkele Mercedes-Benz-dealerbedrijven zijn gedagvaard onder de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade, die sinds 1 januari van kracht is. Daarmee is een collectieve vordering van schadevergoedingen mogelijk gemaakt. DEJF is door autobezitters gevolmachtigd te onderhandelen en te procederen. "We hebben daarmee een stevig mandaat", zegt Hendriks.

'Krachtig verdedigen'

De stap van DEJF volgt op een vergelijkbare procedure in maart 2020 tegen Volkswagen, de fabrikant waarmee het dieselschandaal in 2015 begon. Dankzij de toepassing van sjoemelsoftware kon de auto een emissietest herkennen en de uitstoot daarop afregelen. Hierdoor leken de modellen van Volkswagen en later ook andere merken schoner dan ze in werkelijkheid waren.

Daimler is vorige maand per brief door DEJF op de hoogte gesteld van de dagvaarding. "We zullen ons krachtig verdedigen tegen alle ongegronde claims die tegen ons worden ingediend", verklaart Daimler dinsdag in een reactie.