Mercedessen gaan Rijkswaterstaat informeren over staat van weg

Live-monitoring vanuit veiligheidssystemen

Mercedes-Benz S-klasse

Mercedes gaat het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat helpen bij de wegmonitoring. De auto’s van Mercedes gaan daarmee helpen met het registreren van de staat van de Nederlandse wegen.

Het programma heet Road Monitor (RoMo) en betekent concreet dat wat de auto registreert wordt gedeeld met de Nederlandse wegbeheerders. Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Op dit moment verzamelen we informatie over onze wegen via bijvoorbeeld vaststaande sensoren of rondrijdende weginspecteurs. Doordat nu niet continu kan worden gemeten, is ons wegbeeld niet actueel. Door duizenden auto’s van Mercedes-Benz te gebruiken, weten wegbeheerders sneller wat de kwaliteit van hun weg is. Daarom vind ik deze samenwerking een waardevolle toevoeging. De komende twee jaar kunnen alle Nederlandse wegbeheerders de informatie gebruiken. Dat financieren we vanuit de rijksoverheid.”

De informatie wordt verzameld door de camera’s en sensoren die primair bedoeld zijn om de bestuurder te ondersteunen. Niet zelden registreren die sensoren echter ook informatie over beschadigingen aan de weg. Ook noemt Rijkswaterstaat de situatie waarin veel auto’s over een doorgetrokken streep rijden, wat kan betekenen dat een bocht te scherp is of een oprit te kort. Ook wordt geregistreerd waar een veiligheidssysteem in werking treedt. Als dat dan vaak op dezelfde plek blijkt te gebeuren, weet de wegbeheerder dat er op die plek geregeld sprake is van gevaarlijke situaties.

Mercedes-Benz onderstreept dat de gegevens volledig anoniem worden gedeeld. De informatie is op geen enkele manier herleidbaar tot het specifieke voertuig. Ook begint dat delen pas als de eigenaar of bestuurder daarvoor via de Mercedes Me-app toestemming heeft gegeven.

Lezersreacties (68)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.