Meer asfalt, minder benzinekosten

Snelweg A13 bij Overschie | foto: ANP
Nederland komt 4000 kilometer asfalt te kort. Dat stelt Maaike Snelder, studente Econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, die volgend jaar hoopt te promoveren op verder onderzoek naar het Nederlandse wegennet.
Promovenda drs. Maaike Snelder heeft voor haar afstudeeronderzoek bij TNO Mobiliteit en Logistiek alle wegen van Nederland van de wegenkaart gegumd en bracht daar aan de hand van de vervoersbehoefte een nieuw wegennet op aan. De vervoersvraag kwam tot stand door daarin de inwonersaantallen en de arbeidsplaatsen te betrekken, en dat leidde tot de conclusie dat Nederland 4000 kilometers asfalt te kort komt. Het wegenstelsel dat Snelders bij TNO Mobiliteit en Logistiek ontwierp zou een besparing van zes miljard euro per jaar opleveren. Vooral tussen de grote steden Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht maar ook tussen steden in Brabant en Gelderland blijkt er behoefte aan bredere en meer wegen. In het wegenstelsel van Snelders is ook een A3 getekend tussen Amsterdam en Rotterdam die met vijf rijstroken voor een snelle verbinding tussen de twee steden moet zorgen, een plan dat overigens al jaren geleden verworpen is omdat de weg door het Groene Hart loopt en te veel ten koste van het milieu zou gaan. Volgens de promovenda zit de winst van 6 miljard euro vooral in de kortere arbeidstijden en de lagere benzinekosten die door het extra asfalt behaald worden. Er zullen minder kilometers afgelegd worden door de directere verbindingen. Het promotieonderzoek wordt de komende tijd aan beleidsmedewerkers gepresenteerd.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.