Lotus Sport Exige: 405 pk, 850 kg

Lotus Sport Exige
Wat krijg je als je een 3,0-liter V6 stopt in een auto die 850 kilo weegt? De Lotus Sport Exige.

Wat krijg je als je een 3,0-liter V6 stopt in een auto die 850 kilo weegt? De Lotus Sport Exige.

De Lotus Sport Exige debuteert op de Autosport International Show. Deze raceauto, waarvan er vooralsnog eentje bestaat, is deels ontwikkeld door RTN, die ook verantwoordelijk zijn voor de Bentley's die racen tijdens de 24 Uren van Le Mans. Zij zorgden er onder meer voor dat de standaard carrosserie van de Exige is aangevuld met lichtgewicht onderdelen. Het gevolg is dat de Sport Exige met zijn 850 kg, 25 kg minder weegt dan een standaard Exige.
De motor in de Sport Exige is een bij General Motors afkomstige V6 die is getuned tot 405 pk. Het maximale koppel bedraagt 398 Nm. Normaal ligt in de Exige de 192 pk motor die ook wordt gebruikt in de Toyota's Celica en Corolla T-Sport.
De Sport Exige is 35 cm langer en 10 cm breder dan een standaard Exige. De auto is ontworpen door Barney Hatt en Russell Carr, beiden in dienst bij de ontwerpafdeling van Lotus. In 6 maanden tijd is de auto ontwikkeld.
De Sport Exige is gebouwd in opdracht van een klant uit Zuidoost-Azië. Hij gaat er mee racen in Aziatische klassen. "We hebben geen plannen om meer exemplaren te bouwen, maar de basisstructuur van de auto is ontworpen om te kunnen voldoen aan de regels van raceklassen over de gehele wereld," aldus Lotus.