Jaarlijks talloze verkeersdoden door onveilige bermen

Aanpak vereist

Ongeluk (foto: ANP)

Een groot deel van de bermen langs onze wegen is onveilig. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage van Rijkswaterstaat die door minister Visser (Infrastructuur) naar de Tweede Kamer is gestuurd, meldt het AD. Bermen veiliger maken, kan ieder jaar talloze verkeersdoden schelen, stellen experts in de krant.

Het is voor het eerst dat Rijkswaterstaat de veiligheid van bermen langs het wegennet in kaart heeft gebracht. "Uit een uitgebreide inventarisatie van alle risicovolle situaties blijkt dat 42 procent van de autosnelwegen en 44 procent van de niet-autosnelwegen (N-wegen, red.) nog niet voldoet aan de laatste inzichten voor een veilige berminrichting", citeert het AD uit de rapportage 'Staat van de Infrastructuur'.

Een veilige berm moet vrij van bomen, struiken en andere obstakels zijn, zodat automobilisten bij problemen veilig tot stilstand kunnen komen. Is dat onmogelijk dan dient er een goede vangrail te zijn. Nu zorgen de onveilige bermen ieder jaar voor talloze dodelijke ongelukken, zegt Robert Louwerse, onderzoeker bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Het is niet voor het eerst dat er alarm wordt geslagen over het gevaar van bermen. In 2019 bleek ook al uit onderzoek van SWOV dat bij 25 van de 63 dodelijke ongevallen op N-wegen in 2017 de inrichting van de berm een rol speelde. Een jaar eerder werd bekend dat het kabinet €50 miljoen zou steken in het veiliger maken van N-wegen, waarbij ook het verwijderen van bomen en plaatsen van vangrails op de agenda werd gezet. Kennelijk heeft het nog niet genoeg verschil gemaakt.

Lezersreacties (120)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.