In het wild: Subaru E-Wagon (1992)

Gezellige Sambar met maatje meer

Subaru E-Wagon
Minuscule personenbusjes hebben doorgaans een hoge knuffelfactor. Eindelijk hebben we er eentje in het wild gespot: de fantastische Subaru E-Wagon!

Wat is het? Een Subaru E-Wagon, een superklein personenbusje dat onder diverse namen is verkocht. Van Sumo tot Libero (in een groot deel van Europa) of van E-Wagon tot Columbuss (Zweden). Ook de namen E10 en E12 kwamen verspreid over twee generaties voorbij.

De E-Wagon is in feite een Subaru Sambar, een kei-car busje dat zowel als personen- als bestelversie werd geleverd. Een versie met langere bumpers aan de voor- en achterzijde én een grotere krachtbron uit de Justy - een 1,2-liter driecilinder met in dit geval 52 pk - werd voornamelijk voor de Westerse markt gepresenteerd. Door z'n grotere afmetingen en grotere motor voldeed hij in Japan niet aan de kei-car eisen, vandaar dat hij in het thuisland naast de Sambar als Domingo in de prijslijst stond.

Deze eerste E-Wagon was optisch (op de langere bumpers na) identiek aan de vierde generatie van de Sambar. Dit exemplaar laat z'n Subaru-genen zien door de vierwielaandrijving. Hij werd in 1992 in ons land nieuw verkocht, sinds 2014 is hij bij z'n huidige eigenaar. Andere fraaie voorbeelden van dit soort minuscule busjes zijn de Daihatsu Hijet en de Suzuki Carry, modellen die net als deze Subaru ook als bestel- en pick-up-versies werden geleverd.

Hoe bijzonder is-ie? Een selecte groep zal er van smelten. Van beide generaties van de E-Wagon staan in Nederland in totaal 142 exemplaren geregistreerd. Stuk voor stuk in het beheer van automobiele helden, wat ons betreft.

Hoe staat-ie erbij? Niet meer helemaal fris, maar dat is een kwaaltje waar wel meer oudere Japanners last van hebben. Hij is er nog, en dat is voor ons al genoeg!

Wat is-ie waard? We vinden twee te koop staande exemplaren van de tweede generatie, herkenbaar aan een dikke lip aan de voorzijde. Deze gaan voor minder dan 2.000 euro van de hand.

Waardering: Stoer in al zijn aandoenlijkheid.

Lezersreacties (37)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.