In het Wild: Studebaker Commander DeLuxe (1949)

Kogelneus

Studebaker Commander

Het Amerikaanse Studebaker staat bekend om zij bijzondere ontwerpen. Een van die van een iconische koets voorzien modellen was de Commander, een auto die dankzij AutoWeek-lezer M. Meijer op de digitale planken van In het Wild staat.

Het in 1852 opgerichte Studebaker hield zich aanvankelijk bezig met produceren van rijtuigen die onder andere militaire doeleinden dienden. Begin vorige eeuw werd de aandacht verschoven naar de ontwikkeling en productie van auto's. Studebaker kent helaas een geschiedenis vol financiële problemen, iets dat er voor zorgde dat het bedrijf zich medio jaren vijftig samenvoegde met Packard. Aanvankelijk had dat het einde van merknaam Packard tot gevolg, maar vanaf 1966 helaas ook voor Studebaker.

Tijdens zijn bestaan wist Studebaker opmerkelijke auto's te bouwen, modellen die vooral dankzij de bijzondere visie en tekenkunsten van industrieel ontwerper Raymond Loewy van markante koetsen werden voorzien. Denk hierbij aan de Avanti (foto 3), maar ook zeker aan de gestroomlijnde Commander die vandaag in de spotlight staat.

De Commander op deze foto's, een vierdeurssedan DeLuxe, stamt uit 1949 en betreft een exemplaar van modeljaar 1950. Deze serie kreeg de opvallende 'bullet nose' (in tegenstelling tot de rest van de auto niet door Loewy getekend) mee, een front met een centraal geplaatst ornament dat op diverse Studebakers van modeljaren 1950 en 1951 terugkeerde. In het vooronder van deze van zelfmoordportieren voorziene Commander houdt een 4,0-liter grote zescilinder zich schuil die volgens zijn kentekenregistratie 103 pk weet op te wekken. Een plaatje eersteklas, een auto uit een tijd dat de Amerikaanse autocultuur werd klaargestoomd voor een toekomst vol extravagante 'space age'-ontwerpen die de Amerikaanse droom werkelijkheid moest laten worden.

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.